DOMAĆE je najbolje i ne, ovoga puta ne mislimo na hranu: Da li ste nekada sami napravili SAPUN (RECEPT)?

Ono što je sigurno jeste da će biti boljeg kvaliteta od kupovnog, kao i da će biti zdraviji za kožu

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto/Pixabay/Vesna_Pixi

Sapuni. Divni, mirišljavi, primamljivi.

Prodavnice su ih prepune.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

A da li ste se nekada zapitali kako bi izgledao i mirisao sapun koji biste sami napravili?

Ukoliko nikada niste pokušali, vreme je da uzmete sastojke u svoje ruke i napravite malo remek delo.

Domaći sapun nije ni najmanje teško napraviti kod kuće, a svakako je kvalitetniji i zdraviji za kožu.

Čuveni su sapuni sa svinjskom mašću koje su još naše bake pravile i najčešće koristile za pranje veša.

Foto/Freepik/freepik

Međutim, kao i sve, tako je i tehnika pravljenja sapuna uznapredovala, pa sada možete vrlo lako napraviti sapun po svojoj meri i mirisu.

Pored osnovnih sastojaka koji su neophodni za pravljenje sapuna, možete ubaciti aromu po želji (obratite pažnju na to koja je dozvoljena za pravljenje sapuna).

Bukvalno pustite mašti na volju.

Možete praviti jednoslojne, dvoslojne (dve arome), troslojne… okrugle, četvrtaste, pravougaone.

Verujemo da ćete se snaći, a mi vam dajemo recept za jedan od najjednostavnijih

Foto/Freepik/Racool_studio

Sastojci:

– 350 g maslinovog ulja
– 350 g palminog ulja
– oko 90 g kaustične sode
– 230 g vode
– 10 ml eteričnog ulja (po želji)

Foto/Freepik/freepik

Postupak izrade domaćeg sapuna:

Prvi postupak je mešanje vode i kaustične sode dok se masa ne istopi. Nakon toga, neophodno je sjediniti sva ulja u jednu posudu i ugrejati ih. Veoma je važno da istopljena soda i izmešana ulja budu na istoj temperaturi, jer se tek onda mogu sjediniti. Ovu smesu je potrebno mešati štapnim mikserom dok ne postane ujednačena i gusta. Na taj način se dobija baza za domaći sapun, piše agromedia.rs.

Foto/Freepik/freepik

U bazu sapuna mogu se dodati eterična ulja po želji, kao što je recimo ulje lavande ili eukaliptusa, dok se mirisi mogu podstaći dodavanjem raznih ekstrakata, kao što je vanila i sl. Kada je smesa gotova, potrebno je razliti je u odgovarajuće kalupe i sačekati jedan dan. Sapuni se tada vade iz kalupa, ali mogu se koristiti tek nakon 4 do 6 nedelja, kako bi pH vrednost spala.

Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar