Omiljeni zec slavi 80. rođendan: Od Klarka Gejbla ukrao je čuveno “Šefe, koji ti je vrag” (VIDEO)

Režiser i animator Teks Ejveri je bio taj koji je referencu dodao u crtanom filmu "Divlji zec“

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto/Prinstcreen/Youtube

Duško Dugouško, jedan od omiljenih crtanih junaka mnogih generacija, danas slavi 80. rođendan, odnosno, na današnji dan 1940. godine prvi put se pojavio u kratkometražnom crtanom filmu”Divlji zec“ (A Wild Hare).

Sličan lik, pod imenom Srećni Zec (Happy Rabbit) prethodno je debitovao u ostvarenju “Prasićev lov na zečeve“ (Porky’s Hare Hunt) 1938. godine, ali pod imenom Duško Dugouško (Bugs Bunny) prvo pojavljivanje je bilo u gore pomenutom ostvarenju.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

“Divlji zec“ je režirao Teks Ejveri, producirala kuća Warner Bros, a deo je ciklusa Merrie Melodies – američke serije kratkometražnih animiranih filmova koji su stvarani od 1931. do 1969. godine, u “zlatno vreme američke animacije“.

Pored Duška, u “Divljem zecu“ se pojavljuje i lovac Elmer Davež (Elmer Fudd), a u priču nas uvodi čuvenom “Ššš. Budite veoma tihi. Lovim zečeve“ (Shh. Be vewy, vewy quiet. I’m hunting wabbits). Elmer spazi tragove zečjih šapa, prilazi zečjoj rupi u zemlji, i pokušava da šargarepom izmami Duška napolje. Kao što nam je poznato, nastaje svojevrsna komedija…

Ono što mnogima nije poznato je da čuveno pitanje, “Šefe, koji ti je vrag?” (What’s Up, Doc?), nije primarno izgovorio Duško Dugouško. To je učinio Klark Gejbl u filmu “Desilo se jedne noći“ (It Happened One Night) 1934. godine. Njegov lik se naslanja na ogradu i jede šargarepe – brže nego što može da ih proguta (kao i Duško), i daje instrukcije liku Klodet Kolbert. Ova scena je bila toliko poznata u to vreme da su kasnije svi momentalno shvatili vezu kad ju je Duško izgovorio.

Režiser i animator Teks Ejveri je bio taj koji je referencu dodao u crtanom filmu “Divlji zec“. On je objasnio da je taj izraz bio ustaljen u Teksasu, njegovom zavičaju, i nije u njemu video posebno značenje. Međutim, ljudi su se masovno smejali po bioskopima širom sveta kad bi je Duško izgovorio, i… zvezda je bila rođena. Duško je kasnije izgovara u skoro svakom crtanom filmu u kom se pojavio, nebitno da li je to bilo u kontekstu ili van njega.

“Divlji zec“ je bio nominovan i za Oskara, u kategoriji za najbolji kratkometražni animirani film.



Izvor: Telegraf

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar