Nadaju se struji i vodi: Šta Srbi mogu da očekuju od nove vlasti u Hrvatskoj?

"Za srpsku manjinu u Hrvatskoj najvažnije je šta će sledeće godine pokazati popis"

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: STR/AFP/Profimedia

Etničko čišćenje Srba u Hrvatskoj nikada nije prestalo, petnaesti put da me neko prevari sa velikim očekivanjima, bilo bi previše. A koliko će Boris Milošević (SDSS), vicepremijer iz redova srpske manjine uspeti da uradi, da li će dovesti struju u naša sela 25 godina posle rata, opet zavisi isključivo od premijera Andreja Plenkovića (HDZ).

Ovako formiranje nove Vlade Hrvatske za Sputnjik komentariše novinar Saša Kosanović i dodaje da je njegovo najveće očekivanje da se ništa dodatno ne pokvari, a da li će, biće jasno već na jesen, kada se završi turistička sezona i bude jasno koliko je Hrvatska ekonomski pala zbog koronavirusa.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

“Kad znate da je ministar obrazovanja Radovan Fuks, koji je već bio u vladi Jadranke Kosor i da je to ‘osveženje’ i da je imenovan u poslednji čas, onda nisam preterani optimista. Ali, dajmo ljudima šansu. Sve se vrti oko jedne osobe, a to je premijer koji je očistio HDZ od radikalne desnice, premućno pobedio na izborima i imenovao dosta mladih ljudi kojima će moći lako upravljati. Upravo tu vidim opasnost, zbog činjenice da zapravo jedan čovek vlada zemljom”, kaže Kosanović.

On dodaje da ne treba zaboraviti važnu činjenicu, da je sastav Vlade HDZ-a, koja sada ima manje ministara, kako kaže, osvežilo delovanje Državnog tužilaštva, jer je više od 10 ministara otišlo zbog raznih afera.

Šta mogu Srbi u Vladi Hrvatske?

Za razliku od ostatka Vlade, Kosanović od njenog potpredsednika Borisa Miloševića iz redova SDSS-a, puno očekuje, jer je siguran da puno zna, može i želi da uradi, a koliko će uspeti, to će zavisiti od premijera Plenkovića i njegovih stranačkih kolega.

Kosanović kaže da je za srpsku manjinu u Hrvatskoj najvažnije šta će sledeće godine pokazati popis, koliko će se smanjiti brojka od 185 hiljada Srba sa prošlog, jer je u međuvremenu puno mladih otišlo, a oni koji su se pre 20 godina iz Srbije vratili u punoj snazi, sada su “na odlasku“ ili su već “otišli“. Ovaj podatak je važan, jer od njega zavisi i ostvarivanje većine naših prava, kaže Kosanović.

Srpska sela nemaju ni vodu

“Vukovar je dobar primer, tamo se sva prava ne mogu konzumirati, pored zakona i presuda Ustavnog suda, uprkos dobroj volji saborske većine, na lokalu to ne ide. Ovog leta bio sam u selima u Dalmaciji, Srbi tamo na 37 stepeni nemaju vodu. Nadam se da će ta civilizacijska sramota Republike Hrvatske u ovom mandatu biti ispravljena”, kaže Kosanović.

On dodaje da će dolazak vode u srpska sela zavisiti od toga koliko će HDZ poštovati dogovore sa srpskom nacionalnom manjinom i Borisom Miloševićem kao čovekom koji će sedeti u Vladi.

Iako je njegov prethodnik Milorad Pupovac više puta postigao ovakve dogovore u svojih sedam mandata u Saboru, oni nikada do kraja nisu ispoštovani.

“Možete milion puta tražiti i sve će vam milion puta obećati, kada treba da dignete ruku u Saboru, ali samo od njih zavisi da li će te stvari ispuniti. Nije ih ispunila ni leva, ni desna vlada. Apsurdno je za hrvatsku levicu i SDP da je HDZ-ova vlada, koja je 95. i napravila problem, učinila puno više, a oni su se bojali da ih ne optuže da protežiraju Srbe“, podseća Kosanović.

Etničko čišćenje i dalje traje

Kaže i da se usuđuje da ovu situaciju nazove pravim imenom, iako je reč o teškoj pravnoj i moralnoj kvalifikaciji, a to je – etničko čišćenje.

“Niko ne može da me uveri da 25 godina posle rata dve susedna sela, Islam Grčki i Islam Latinski, koje deli samo jedna tabla na seoskom putu, jedno ima vodu, drugo nema. Hrvatsko ima rasvetu, a srpsko nema, ili je ima sat i po, što je čest primer, verovali ili ne”.

Velika obećanja

Pored Borisa Miloševića iz redova SDSS-a, nova Vlada Hrvatske ima još tri potpredsednika i 16, umesto dosadašnjih 20 ministara.

Premijer Plenković je kao prioritete istakao zdravstvenu sigurnost građana, povećanje prosečne plate sa sadašnjih 880 na 1.000 evra, veće penzije, smanjenje poreza i otvaranje 100 hiljada radnih mesta.

On je istakao važnost saradnje s poslanicima iz redova nacionalnih manjina.

“Oni su bili i biće naši partneri, jer želimo graditi uključivo i toleratno društvo koje deli i nacionalne i univerzalne vrednosti”, rekao je Plenković.



Izvor: Sputnjik

Komentari (3)

Ostavite komentar