LJUTIĆ nema mane: Biljka koja je od korova prerasla u prekrasni cvet (FOTO+VIDEO)

Izuzetno dekorativna biljka u baštenskim jezercima

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto/Pixabay/Capri23auto

Poznajemo ga kao skromni poljski cvetak sjajnih žutih ili belih latica, gotovo korov, a botanički naziv Ranunculus (mala žaba) koji upućuje na vlažan ambijent u kojem uspeva, razlog je više da o ljutiću ne razmišljamo kao o ukrasu bašte.

Međutim, iskusnim vrtlarima nije promakao njegov potencijal i u poslednjih nekoliko godina malo-malo pa se na tržištu pojavi njegov hibrid. I to kakav!

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Postojbina ljutića koji danas krasi mnoge balkone i bašte su Grčka, Turska i Iran.

Stabljike novih ljutića dostižu dužinu od 40 centimetara, što ih preporučuje i za bukete, latice im nisu jednostruke (to bi bilo sasvim očekivano jer su potomci neuglednog livadskog korova), već dvostruke i višestruke, dok je spektar boja toliko je širok da se nijanse ne daju pobrojati. Osim njegovih prirodnih – žute i bele – tu su svi tonovi roze, crvene i narandžaste boje i svih ostalih, osim plave.

Foto/Pixabay/manfredrichter

Cveta dugo, u vazi ostaje svež i dve nedelje , pritom je veoma otporan na bolesti i parazite. Ima li ova biljka bar neku manu? Ako se uzgaja u vrtu, usled viška vode oko njenog krtolastog korena (ukoliko je teren neprotočan pa zadržava vlagu) može doći do truljenja, što se ne može desiti ako se ljutić sadi u saksiju. Dakle, definitivno nema razloga da ga ne posadite: učinite to sada da bi vas već pred kraj zime radovao svojim predivnim raznobojnim laticama.

Foto/Pixabay/Couleur

Kako se gaji ljutić?

Krtole hibridnih ljutića možete nabaviti u svakom bolje snabdevenom rasadniku. Pre nego što ih posadite, uronite ih u vodu sobne temperature i ostavite da tako prenoće: na taj nači ubrzaćete izbijanje mladica.

Foto/Pixabay/stux

Položite korenje u zemlju na 4-5 cm dubine, na razmaku od 10-15 cm, obilno ga zalijte i ostavite posudu na prohladnom mestu zaštićenom od mraza. Pred kraj zime vaši ljutići će dovoljno porasti i formirati pupoljke – slobodno ih iznesite na terasu ili presadite u baštu, ali ih za svaki slučaj zaštitite malčom ili netkanim platnom.

Foto/Pixabay/Pezibear

Uskoro će se vaš vrt ili balkon osuti prelepim cvetovima koji će vam ulepšavati još uvek tmurne dane. Ako želite da dekorišete baštu još ranije, posadite Ranunculus ficariju, ljutić koji bez problema opstaje na niskim temperaturama i cveta čak i pod snegom.

Foto/Pixabay/Capri23auto

Kada se jednom prilagodi prostoru, ima tendenciju da se nezadrživo širi pa će vaš travnjak u martu biti potpuno prekriven njegovim žutim cvetićima.

Ljutić spada u retke biljke kojima ne smeta direktno sunce, štaviše, da bi cvetao, morate da mu obezbedite najmanje četiri sata sunčeve svetlosti dnevno. Tlo u koje sadite biljku trebalo bi da bude bogato i dobro drenirano: ljutiću najviše prija mešavina supstrata za cvetnice i zemlje iz bašte ili povrtnjaka, u koju ćete dodati malo rečnog peska da bi teren bio rastresitiji i s boljim protokom vode.

Foto/Pixabay/CollectingPixels

Đubrenje je veoma važno, naročito ako se ljutić uzgaja u saksiji i zato u vodu za zalivanje na svake dve nedelje obavezno dodajte prihranu: tokom prve faze rasta neka preovladava azot, a onda možete preći na standardno đubrivo za cvetnice (bogato kalijumom) koje će obezbediti bogati dugotarjan cvat.

Foto/Pixabay/Capri23auto

Cvetovi izbijaju u velikom broju na centralnoj stabljici a prečnik im varira od 5 do 15 cm. Ima ih svih boja, a naročito su zanimljive kombinacije toplih nijansi sa zelenim laticama u sredini. Mogu da budu dupli, poludupli, višestruki, ukratko – ni nalik biljci od koje potiču.



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar