Opekli ste JEZIK na VRELU kafu ili supu? Jedna namirnica može odmah da vam ublaži bol

Koristan savet koji će vam omogućiti da sledeći put znate šta da uradite

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Pexels/Andrea Piacquadio

Sigurno vam se desilo bar nekoliko desetina puta u životu da ste krenuli da jedete vrelu supu, pijete vrelu kafu ili čaj, ili jedete bilo kakvu vrelu hranu.

Onda ste upućeni u to koliko je osećaj nakon “prženja” jezika neprijatan, a takvo stanje u ustima nekada može da potraje i više dana.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Zato budite pripremljeni ukoliko vam se desi ponovo da ispečete jezik na nešto vruće!

Evo i na koji način možete da ublažite bol i peckanje:

Foto/Pixabay/kropekk_pl

Zbog brojnih receptora koji se na njemu nalaze, naš jezik je vrlo osetljiv i lako može da se povredi, a najčešće povrede jezika javljaju se u vidu opekotina.

Sve što treba da uradite jeste da na jezik stavite malo šećera i da pustite da se šećer otopi. Na ovaj način ćete momentalno ublažiti peckanje i bol i ubrzati proces lečenja vašeg jezika, piše Muški magazin.

Ukoliko se desi da u tom trenutku nemate šećer u vašem domu, možete staviti kašiku meda na jezik i sačekati da se med rastopi po jeziku. Dejstvo će biti identično, a vama će biti mnogo lakše.

Foto/Pixabay/stokpic

Izbegavajte previše toplo, hladno, kiselo i održavajte higijenu

Kako bi proces zaceljivanja opekotine bio kraći, izbegavajte previše začinjenu hranu, vrele ili ledene napitke, već je najbolje da sve namirnice koje unosite budu prosečne, sobne temperature.

Kafu, vino i gazirane sokove bi trebalo da izbegavate barem dva dana, zato što sadrže kiseline koje iritiraju kožu u procesu zarastanja.

Foto/Pixabay/stokpic

Za rane nikako nisu dobre bakterije, jer mogu da ih inficiraju, a isto važi i higijenu usta i opekotine.

Ako ste opekli jezik, morate dobro da perete zube, koristite tečnost za ispiranje usta i pijte dosta vode kako biste sprečili zadržavanje nekih delova hrane u ustima.



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar