Kada će biti KRAJ epidemije? Direktorka “Batuta” odgovorila na pitanje koje zanima sve građane Srbije

"Radićemo na svim merama zaštite koji će nam pomoći da dođemo do što manjih pokazatelja"

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: TV Prva printscreen

Direktorka Instituta za javno zdravlje “Milan Jovanović Batut” Verica Jovanović rekla je da je za odjavu epidemije koronavirusa potrebno da prođe 28 dana bez ijednog slučaja, ali da će virus sigurno biti prisutan i u septembru.

“Kada je u pitanju očekivanje da epidemije neće biti u septembru, mi to ne možemo reći, virusa će biti i tada. Želimo da dođemo do jednocifrenog broja u novoobolelima na dnevnom nivou, a potrebno je da se pridržavamo propisanih mera jer je to obaveza svih nas. Mi ne možemo očekivati da taj broj bude 0. Za odjavu epidemije potrebno je da prođe dvostruki inkubacioni, da prođe 28 dana bez ijednog slučaja”, navela je Jovanović i dodala:

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

“S obzirom da se radi o pandemiji koja je globalno prisutna, mi ne možemo očekivati da će biti potpuna nula, ali težimo tome i radićemo na svim merama zaštite koji će nam tu pomoći da dođemo do što manjih pokazatelja.”

Podsetimo, prema poslednjim podacima u Srbiji testirani su uzorci 11.521 osobe od kojih je 426 pozitivno. Na respiratorima je trenutno 205 pacijenata. U poslednja 24 časa preminulo je osam osoba od koronavirusa. Ukupan broj preminulih od početka epidemije je 499.



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar