Snimak pokazuje šta se stvarno dogodilo ispred zgrade Ambasade Srbije u Briselu (VIDEO)

Studenti su, inače, imali nameru i da se "slikaju ispred ambasade"

Foto: Tanjug printscreen

Stranka slobode i pravde saopštila je danas da je osoblje Ambasade Srbije u Briselu “napalo srpske studente”, koji su, kako navode, mirno protestvovali ispred Ambasade. kaže, mirno protestovali i tražili slobodu, istinu i pravdu.

Događaj se, inače, odigrao u sredu, a prema video snimku, koji je objavljen na pojedinim portalima, vidi se da je osoblje ambasade zaista izašlo ispred zgrade na trotoar, ali je samo upozorilo studente, bez primene bilo kakve sile, da ne smeju neprijavljeno da protestuju i da snimaju ispred diplomatskog predstavništva i uputilo ih da pređu na drugu stranu ulice i da ne kače transparente na ulaznu kapiju.

Studenti su, inače, imali nameru i da se “slikaju ispred ambasade” i tako, kako su naveli, pošalju poruke “podrške prijateljima i porodici u zemlji”.

U institucijama EU u Briselu i diplomatsko konzularnim predstavništvima, međutim, zabranjeno je slikanje, čak i akreditovanim novinarima, ako su kamere okrenute direktno na ulaz zgrade.

Takođe, prema belgijskim zakonima, svi protesti, pogotovo oni ispred zvaničnih zgrada institucija ili diplomatskih predstavništava zemalja, moraju biti prijavljeni policiji, a u skladu sa tim, policija obezbeđuje mesto na kome se protesti dešavaju.

Kako ovo okupljanje nije bilo prijavljeno, nije bilo ni policije koja prati proteste, a Ambasada Srbije u Briselu nema stalno policijsko obezbeđenje, kao neke druge ambasade.

Okupljenima je osoblje iz Ambasade ponudilo i pomoć ukoliko su građani Srbije i ako su zbog traženja pomoći došli do državne ambasade, koja je ujedno i konzulat.

Lokalno obezbeđenje ambasada ima zvanično ingerencije u okvirima zgrade i dvorišta, ne i izvan toga, međutim, nedaleko od naše Ambasade, u istoj ulici, se nalazi i Ambasada SAD, koju na ulici, sa obe strane, obezbeđuju naoružani marinci, a trotoar ispred ambasade je pregrađen betonskim blokovima čime je građanima onemogućen prolaz.

Izvor: Tanjug

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju

Komentari (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar