OPREZ, kondom nije uvek dovoljan! 4 polno prenosive bolesti koje možete dobiti i ako koristite zaštitu

Iako koristite prezervativ, određena oboljenja se lako prenose

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto/Freepik

Iako živimo u 21. veku, kada bi trebalo da se dovoljno zna o seksualno prenosivim bolestima, kao i o prevenciji i značaju ranog otkrivanja problema, stiče se utisak da se određene situacije i bolesti  potpuno zanemaruju.

“Ma neće mene” parola je prisutna i dalje. A pravo pitanje je, šta ako hoće tebe i da li uopšte znate koje bolesti možete dobiti i pored upotrebe kondoma?

Da, kondom bi trebalo uvek koristiti, pogotovo ako ste skloni čestim promenama partnera ali prezervativ ne može da vas zaštiti od svih bolesti.

Osnovni zadatak kondoma je sprečavanje prenošenje semena, čime se osim neželjene trudnoće, sprečava prenošenje izrazito ozbiljnih oboljenja poput hepatitisa B, hepatitisa C, gonoreje, hlamidije i HIV- a.

Foto/Freepik/Racool_studio

To je zato što lateks od kojeg je kondom napravljen deluje kao neprobojna barijera koja ne propušta patogene čestice polno prenosivih bolesti. No, problem je u tome da se ne prenose sve polne bolesti preko semena, što znači da prezervativ možda neće biti dovoljna zaštita.

Stručnjaci sa Get the fact sajta, ističu da je redovno testiranje ključ svega, čak i ako praktijujete siguran seks. Posledice određenih bolesti mogu biti prilično velike, poput neplodnosti i raka, pa je bitno da zapamtit koja oboljenja se mogu preneti čak i uz upotrebu prezervativa.

Foto/Freepik

1. Genitalni herpes

Doktori će vam uvek preporučiti apstinenciju ukoliko imate vidljivo izbijanje herpesa, tada se tada najlakše prenosi ali treba imati na umu da se herpes može preneti i kada nema vidljivih simptoma.

Za Sajt Zadovoljna.hr, stučnjaci su istakli da ako  se lezija herpesa nalazi na delu prepona ili karlice koji nije prekriven kondomom, može doći do prenošenja herpesa preko te nezaštićene lezije.

Foto/Freepik

Prezervativ nije dovoljna zaštita ni kod herpesa tipa 2, odnosno genitalnog herpesa, ni kod herpesa tipa 1, odnosno oralnog herpesa za koji se nedavno otkrilo da se može preneti i polnim putem. Zavisno od faze bolesti koja se može menjati, genitalni herpes može biti manje (kada nema vidljivih simptoma) ili izrazito zarazan (kada su na koži vidljivi mehurići),  a može uzrokovati i  vaginalnu bol.

2. HPV

Humani papiloma virus najčešća je polno prenosiva bolest i ako ste seksualno aktivni, velika je verovatnoća da ćete u nekom trenutku života biti izloženi HPV-u.

Neki tipovi HPV-a mogu uzrokovati genitalne bradavice, no neki nemaju nikakve vidljive spoljne simptome, zbog čega mnogi ljudi i ne znaju da imaju HPV. Čak i  ako bradavice ne postoje, virus se može preneti preko kože.

Foto/Unsplash.com/ Dainis Graveris

Neki tipovi HPV-a mogu uzrokovati i rak vrata materice, pa je preventiva najbolje rešenje kako do toga ne bi došlo. Nažalost, ono što se može dogoditi je da osoba godinama pati od HPV virusa a da nema nikakve simptome, odnosno, da ne zna da je bolesna.

Zato bi pregledi trebalo da budu normalna stvar u životu svake, seksualno aktivne osobe.

Foto/Freepik

3. Stidne vaši

Stidne vaši nisu više tako česta bolest s obzirom na poboljšanje socijalnog standarda i higijene uopšte. Stidne vaši polažu jajašca i žive u stidnim dlakama, što znači da u slučaju njihovog postojanja prezervativ neće biti od nikakve pomoći.

Stidne vaši najviše se nalaze na stidnim dlačicama, a puno manje na međunožju, ističe se na sajtu Get the fact.

Foto/Pixabay.com

4. Sifilis

Sifilis se manifestuje kao čvrsta, okrugla i obično bezbolna rana, odnosno čir. Kao i kod herpesa, prezervativ štiti zavisno od toga gde se rana nalazi. Upotreba kondoma smanjuje rizik od prenošenja i može pomoći ako je čir prekriven prezervativom, ali ako se nalazi na delu penisa koji nije zaštićen, može se preneti.



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar