Pazite sa kog bankomata i kojom karticom podižete pare, POGREŠAN IZBOR može da vas košta 1.800 dinara

Nisu svi isti, bolje da ne otkrijete razliku na teži način

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Pixabay/jarmoluk

Posledice korona kriza na novčanik ćemo tek osetiti pa je danas posebno važno gde nam ode svaki dinar. Zbog toga pripazite gde podižete novac, jer nije svaki bankomat isti.

Iako možda mislite da je “bankomat – bankomat”, to je tačno samo u situaciji da vam novac treba hitno i da vam dodatni trošak nije bitan.

Ali kada nam keš treba hitno, obično se radi o većem iznosu, recimo da moramo da pretvorimo u devize radi naglo iskrslog plaćanja, pa je i tada trošak veći.

Podižite novac debitnom, ne platnom

Zbog toga bi morali da sledimo jednostavno pravilo – podižite novac isključivo debitnom platnom karticom (ne kreditnom) i to na bankomatu svoje banke. Ona će vam već dovoljno naplatiti.

Ukoliko to ne radite, izlažete se dodatnom trošku koji, srazmerno, i nije tako mali. On može ići od 1% pa sve do 3% podignutog iznosa. Minimum troška s kojim možete proći na bankomatu tuđe banke je 60 dinara, i to ako koristite domaću “dina” karticu.

Provera stanja 200 dinara

Ako ste u automat ubacili bilo koju od inostranih ne možete proći, a da vas ne zacepe za manje od 150 dinara po transakciji. Ako pritom prvo proverite i stanje (na tuđem banakomatu), minimalan trošak se približava 200 dinara, a ponegde ne možete uopšte da prođete bez 200 dinara “provizije”.

A maksimalan?

Pa on zavisi od iznosa novca koji podižete. Recimo na iznos jednokratne isplate od 60.000 RSD, što je maksimalan dnevni limit kod nekih banaka, to je nimalo zanemarljivih 1.800 dinara, odnosno 15€.



Izvor: Mondo

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar