Egzotična Klivija: Prelepa sobna biljka koja intenzivno cveta (FOTO+VIDEO)

Njena lepota tokom cvetanja privlači sve poglede

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto/Pixabay.com

Klivija je saksijsko cveće poreklom iz Južne Afrike. Donesena je u Evropu u devetnaestom veku.

Ima veoma lepo kožnato zeleno lišće i lepe narandžasto-crvene cvetove koji liče na cvet ljiljana.

Ukrštanjem su nastale razne vrste sa prekrasnim bojama cveta. Uglavnom su najtraženije one vrste sa kraćom cvetnom drškom.

Klivija cveta kasno zimi ili već u rano proleće. Vreme cvetanja zavisi i od načina uzgoja biljke. Biljka koja je provela zimu u toploj prostoriji ranije procveta. Biljku treba smestiti u topliju prostoriju čim primetimo da su cvetni pupoljci dužine pet, šest santimetara.

Foto/Pixabay.com

Zbog njenog intenzivnog rasta i cveta treba je češće zalivati i prehranjivati, barem svake druge nedelje. Biljka cveta nekoliko dana. Nakon cvetanja je potrebno što dublje odrezati precvetali cvet da se biljka ne iscrpljuje. Ostatak drške se odstrani kad se sasuši.

Foto/Pixabay.com

Nakon cvetanja pregleda se saksija ako je ostala mala biljka se presadi u veću saksiju da se oporavi i pripremi za novo cvetanje. Obavezno na dno saksije staviti sitne kamenčiće ili lomljeni crep zbog oticanja vode. Zadržavanje vode dovodi do truljenja korena.

Foto/Pixabay.com

Zemlja može biti kupljena ili mešavina šumske i obične. Prilikom sadnje treba paziti na mlade izboje a slabo i oštećeno korenje odstraniti, najbolje odrezati nožem ili makazama. Mlade biljke uz pravilnu negu mogu cvetati druge godine. Mogu se razmnožavati i semenom, ali onda biljka cvate tek treće godine.

Foto/Pixabay.com

Mlade biljke ne moramo odvajati u posebne saksije ako nam ne trebaju nove biljke. Tako će sve na okupu biti lepše.
Stare biljke je bolje ređe presađivati jer tada bolje cvetaju. Potrebno im je dosipati zemlju ako im je saksija dovoljno velika.

Foto/Pixabay.com

Biljku u letnjem periodu treba obilno zalivati i držati na nekom senovitom mestu bez direktnog sunca. Potrebno je i prehranjivati ih zbog intenzivnog rasta.

Foto/Pixabay.com

Krajem leta za kliviju nastaju meseci mirovanja. Tri meseca biljka miruje da bi ponovo rano u proleće procvetala.
Tad bi trebala temperatura biti oko desetak stepeni. Zalivati je jako retko. Ako biljka ne miruje sledeće godine ne može cvetati jer je svu snagu istrošila na rast.

Foto/Pixabay.com

Mirovanje podstiče biljku da cveta. Kad ponovno dođe u fazu mirovanja premestiti je u topliju prostoriju kao i ranije.
Biljka ne podnosi često pomeranje i okretanje.

Foto/Pixabay.com

Listove biljke treba povremeno obrisati vlažnom krpom zbog prašine, a ponekad i zbog lisnih vaši koje se mogu nastaniti na lišće. Biljku bi bilo dobro zalivati i orošavati kišnicom kad god je moguće.

Klivija nije previše zahtevna, podnosi suv vazduh. Bitno joj je mirovanje da bi cvrtala svake godine.



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar