Još jedan grad u Srbiji uveo VANREDNU SITUACIJU: Ovo je spisak mera koje stupaju na snagu

Vanredna situacija se proglašava radi daljeg sprovođenja preventivnih mera zaštite bezbednosti i zaštite života i zdravlja stanovništva

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Youtube printscreen

Gradski štab za vanredne situacije u Loznici doneo je odluku o proglašenju vanredne situacije na teritoriji grada Loznice, na osnovu jednoglasnog predloga kolegijuma načelnika odeljenja i rukovodstva Opšte bolnice Loznica, upućenog komandantu Štaba i gradonačelniku Loznice Vidoju Petroviću, usled širenja epidemije zarazne bolesti COVID-19, izazvane virusom SARS-CoV-2.

Predlog kolegijuma Opšte bolnice dat je u cilju efikasnijeg angažovanja snaga i delova sistema radi sprečavanja i suzbijanja širenja zarazne bolesti nakon radnog sastanka održanog juče.

Kako je rekao komandant Štaba Vidoje Petrović, pored obaveznog nošenja maski i socijalne distance zaključak o predlogu za uvođenje vanredne situacije propisuje represivnije mere koje treba da daju rezultate u pogledu smanjenja broja zaraženih koronavirusom.

Kako je navedeno u odluci, vanredna situacija se proglašava radi daljeg sprovođenja preventivnih mera zaštite bezbednosti i zaštite života i zdravlja stanovništva i stupa na snagu danom donošenja.

“To podrazumeva zabranu okupljanja u zatvorenom i otvorenom prostoru više od pet ljudi, ako nije moguće obezbediti fizičku distancu od dva metra i odgovarajuće mere lične zaštite”, kaže Petrović.

U javnim parkovima i igralištima, kao i tokom vežbanja na otvorenom prostoru dozvoljeno je okupljanje do pet osoba, uz odgovarajuće mere lične zaštite u svim zatvorenim prostorima obavezno nošenje zaštitnih maski i poštovanje fizičke distance od dva metra, kao zabrana organizovanja svečanosti, kao i organizovanja sportskih i drugih zabavnih manifestacija, ograničenje radnog vremena ugostiteljskih objekata od 7 do 2o časova.

Naloženo je i prilagođavanje rada ugostiteljskih objekata tako da za jednim stolom ne mogu sedeti više od dva gosta, izuzev ako su u pitanju roditelji i maloletna deca ili oni koja žive u zajedničkom domaćinstvu, uz obavezni razmak od dva metra između stolova.

Foto: E-Stock/Stanislav Nedelja

Traži se i puna primena svih preventivnih mera u ustanovama predškolskog vaspitanja i obrazovanja.

Tako u osnovnim i srednjim školama i visokoškolskim ustanovama moraju bili odložena okupljanja, a prijemne i drugi ispite organizovanim uz primenu svih mera lične zaštite (fizička distanca od dva metra, obavezno nošenje maske i/ili vizira i rukavica).

U javnom prevozu obavezno je nošenje zaštitnih maski, uz redovno provetravanje i dezinfekciju vozila,kao i zabrana korišćenja zatvorenih bazena, spa i velnes centara,a sprovođenje mera zaštite u verskim objektima i prilikom obavljanja verskih obreda.

Mere važe i u kozmetičkim, frizerskim salonima, salonima lepote, fitnes centrima i teretanama (maske i rukavice) u čestu dezinfekcija svih javnih objekata, dezinfekcija najmanje jedanput dnevno zajedničkih prostorija u stambenim zgradama (preporuka), što češće pranje ulica i javnih površina uz upotrebu dezinfekcionih sredstava.



Izvor: Novosti

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar