Hibiskus: Prelepi cvet sa mnogobrojnim LEKOVITIM svojstvima (FOTO+VIDEO)

Ako je pravilno negujete, ova sobna biljka postaće divan ukras u vašem domu

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto/Pixabay.com

Hibiskus je poreklom sa prostora današnje Indije i Kine iz porodice slezova( (Malvaceae).

Uzgaja se zbog njegovih raskošnih cvetova, ali je veoma cenjen i kao biljni čaj.

Veoma je rasprostranjena biljka, procenjuje se da ima oko 200 vrsta.

Ukoliko se gaji kao kućna biljka, najbolje je ne izlagati ga temperaturama nižim od 10 C i višim od 27 C. Ukoliko ga držite na temperaturi oko 20, biljka će cvetati neprekidno tokom godine.

Foto/Pixabay.com

Veličina i lepota proistekle su iz jednostavnosti njegovih cvetova. Pošto su latice čvrste, cvetovi se i posle nekoliko dana nakon otvaranja ne “opuštaju” već i kao uveli deluju elegantno.

Foto/Pixabay.com

U principu nega svih vrsta hibiskusa je laka. Postoje razlike samo u učestalosti pojavljivanja cvetova: što je sorta neobičnija, utoliko se ređe obrazuju cvetovi. Jednostavne, standardne sorte u crvenoj, beloj i žutoj boji ne možete pogrešno da negujete: one uvek i pouzdano cvetaju.

Foto/Pixabay.com

Zemlja treba da dobro upija vodu, ali da je istovremeno rastresita i da može da prihvati hranljive materije. Čist treset ne može da ispuni ove uslove. Visokokvalitetna zemlja najčešće sadrži određenu količinu mineralnih materija. Supstrat treba da je stabilan i propusan.

Foto/Pixabay.com

U letnjem periodu potrebno mu je dosta vode, pa ga zalivajte tri puta nedeljno, a kada je veoma toplo i svaki dan. Voli da se orošava, zato je dragoceno da ga prskate (prihranjujete) preko lišća i orošavate bar jednom nedeljno.

Redovno orezivanje podstiče gust i kompaktan rast biljke, ali i mnoštvo cvetova. Konstantna nega uz redovno zalivanje i prihranu mnogo pomaže.

Foto/Pixabay.com

Razmnožava se semenom i reznicama. Razmnožavanje semenom ne daje onu vrstu od koje se uzme seme, a razmnozavanje reznicom daje tačno onu biljku sa koje se uzme reznica. Razmnožavanje reznicama je najbolje u periodu od polovine februara do polovine marta.

Foto/Pixabay.com

Najbolje su reznice odsečene sa rastućih vršaka biljke, dužine 6-10 cm sa najmanje 3 lista. Reznice Hibiskusa veoma lako se ožiljavaju u čistoj vodi tako što ih stavljamao u bocu da grančica bude do polovine u vodi, a stalna temperatura prostorije oko 18 C. Kada se užile stavljaju se u odgovarajuću zemlju.

Ako se drži u saksijama,može da dostigne starost od 10 do 15 godina. U prirodi je on znatno stariji.



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar