Pandemija koronavirusa ne jenjava, ali umesto da paničimo, treba da budemo odgovorni i da poradimo na preventivi i jačanju imuniteta, a jedan od najboljih načina za to je unošenje optimalnih količina joda, pokazalo je istraživanje Nacionalnog reuma centra u Holandiji, navodi Alo.
Naime, doktor R. H. Verheesen je, analizirajući podatke o broju žrtava Kovida-19 u svetu, zaključio da bi količina unetog joda mogla da ima bitan uticaj na procenat smrtnosti, kao i da bi to trebalo podrobnije istražiti.
Kao primer, on navodi:
– Epidemiološki podaci pokazuju da Japanci, koji su poznati po visokom unosu joda, imaju nižu stopu smrtnosti od Kovida-19 u poređenju sa drugim zemljama, uprkos činjenici da Japan ima najstariju populaciju u svetu i da su nacionalne mere zatvaranja bile među najblažima.
Podsetimo, joda ima najviše u algama, morskoj ribi i kuhinjskoj soli, a dnevni unos joda trebalo bi da bude između 1,5 do 2,4 miligrama po osobi.
Napomena: Osobe koje imaju problem sa štitnom zvezdom, bez konsultacija sa lekarom nikako ne smeju da povećavaju unos joda.
Komentari (0)