Jodom protiv kovida-19

Holandski naučnici ispituju korisna svojstva joda

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto/Pixabay

Pandemija koronavirusa ne jenjava, ali umesto da paničimo, treba da budemo odgovorni i da poradimo na preventivi i jačanju imuniteta, a jedan od najboljih načina za to je unošenje optimalnih količina joda, pokazalo je istraživanje Nacionalnog reuma centra u Holandiji, navodi Alo.

Naime, doktor R. H. Verheesen je, analizirajući podatke o broju žrtava Kovida-19 u svetu, zaključio da bi količina unetog joda mogla da ima bitan uticaj na procenat smrtnosti, kao i da bi to trebalo podrobnije istražiti.

Kao primer, on navodi:

– Epidemiološki podaci pokazuju da Japanci, koji su poznati po visokom unosu joda, imaju nižu stopu smrtnosti od Kovida-19 u poređenju sa drugim zemljama, uprkos činjenici da Japan ima najstariju populaciju u svetu i da su nacionalne mere zatvaranja bile među najblažima.

Foto: Pixabay/Elliot Alderson

Podsetimo, joda ima najviše u algama, morskoj ribi i kuhinjskoj soli, a dnevni unos joda trebalo bi da bude između 1,5 do 2,4 miligrama po osobi.

Napomena: Osobe koje imaju problem sa štitnom zvezdom, bez konsultacija sa lekarom nikako ne smeju da povećavaju unos joda.



Izvor: Objektiv.rs, Alo

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar