Od piva, preko rakije, do koktela: Koliko KALORIJA sadrže vaša omiljena ALKOHOLNA pića?

Većina nema skoro nikakvu hranljivu vrednost, već samo "prazne kalorije"

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Alkohol, Foto:Pixabay/Pexels

Poznato je da su ljudi koji konzumiraju previše alkhola podložni gojenju skoro isto kao i oni koji previše jedu.

To je zato što jedan gram alkohola sadrži 7 kalorija, što je isto kao 1 gram masti.

Ljudsko telo ne metaboliše alkohol efikasno iz prostog razloga što je alkohol toksin, a ljudsko telo je napravljeno tako da se rešava toksina unesenih u organizam.

Međutim, alkohol sadrži “prazne kalorije”, a često se naziva i antinutrijent. Pojam praznih kalorija se odnosi na hranu koja osim kalorija ne pruža gotovo nikakvu nutritivnu vrednost, piše Healthclub.rs.

Alkohol
Foto/Pixabay.com

Alkohol se često naziva i antinutrijent, jer ne samo da “prazne kalorije” poreklom iz alkohola zauzimaju mesto kalorijama koje potiču iz visokovrednih namirnica, nego alkohol i direktno ometa apsorpciju, skladištenje i iskorištavanje nutrijenata u organizmu, čak i kada su oni prisutni u adekvatnim količinama.

Još kada se zna da se alkohol sporo izbacuje iz organizma i da je telu često potrebno i do 24h da izbaci sav alkohol onda se može zaključiti kakvu štetu alkohol pravi vašem organizmu.

Ovo je glavni razlog zašto se alkohol striktno zabranjuje svima koji iz zdravstvenih ili nekih drugih razloga moraju da se oslobode viška kilograma.

Evo koliko kalorija imaju različita alkoholna pića:

Foto/Pixabay.com/PeterKraayvanger

Tako 355 ml običnog piva ima 153 kalorije. Zatim 100 ml rakije (od 25% alkohola) ima 175 kalorija, a 100 ml rakije (od 33% alkohola) 195 kalorija. Džin, rum, viski i vodka imaju isti broj kalorija – 97 na 40 ml. Kremasti likeri na 45 ml imaju oko 155 kalorija.

Belo vino ima 128 kalorija na 145 ml, a crveno 125 kalorija na istu količinu. Najkaloričnije je Suvo desertno belo vino, koje na 90 ml ima čak 157 kalorija!

Od koktela je najkaloričnija Pina colada sa 526 kalorija na 200ml, a najmanje kaloričan je koktel Rum i Coca cola diet, koji ima 100 kalorija na 235 ml.



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar