Čak četiri domaća filma na filmskom festivalu u Geteborgu (VIDEO)

Za izuzetan uspeh ostvarenja na srpskom jeziku zaslužan je i Filmski centar Srbije koji ima je pružio podršku

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Göteborg Film Festival

Filmski festival u Geteborgu, najznačajnija filmska smotra u Švedskoj, počeo je sinoć, a srpski film, uključujući i srpske manjinske koprodukcije, prisutan je u više selekcija i programskih celina festivala sa čak četiri prestavnika.

Publika u Geteborgu tako će moći da pogleda novi dugometražni dokumentarni film Mladena Kovačevića “Srećan Božić, Jivu”.

Ovo će, nakon svetske premijere ovog filma na Međunarodnom filmskom festivalu u Roterdamu, gde su unapred rasprodate ulaznice za sve projekcije, biti nordijska premijera ovog ostvarenja u programskoj celini “Nordic Light”.

Merry Christmas, Yiwu OFFICIAL TRAILER from Mladen Kovacevic on Vimeo.

 

Biće prikazan i kratkometražni animirani film “Svetlost i senke” cenjenog autora Rastka Ćirića, a radi se o adaptaciji Geteovog Fausta, u kojoj glavni lik, zbog znanja, strasti i vlasti, đavolu prodaje svoju senku.

 

LightsAndShadows TRAILER from Rastko Ciric on Vimeo.

U programu 43. festivala u Geteburgu naći će se i dve zapažene a skorašnje srpske manjinske koprodukcije.

Reč je o drugom dugometražnom igranom filmu rediteljke Ivane Mladenović, “Ivana Grozna”, nastalom u koprodukciji Rumunije i Srbije.

Ovaj film je nagrađen specijalnim priznanjem na cenjenom Filmskom festivalu u Lokarnu, a na Zagreb film festivalu ovenčan je glavnim festivalskim odličjem.

Takođe je ovog meseca učestvovao na Filmskom festivalu “Prvi kadar” i Kustendorfu.

 

 

A tu je i višestruko nagrađivano igrano-dokumentarno ostvarenje “Dnevnik Diane Budisavljević” rediteljke Dane Budisavljević, inače, koprodukcija Hrvatske, Slovenije i Srbije.

Apsolutni pobednik Pulskog filmskog festivala sa šest osvojenih priznanja, priča je o državljanki austrijskog porekla udatoj za lekara pravoslavne veroispovesti u Zagrebu, koja je za vreme Drugog svetskog rata sigurne smrti spasla više od 10.000 srpske dece iz NDH logora.

Film se u Geteborgu prikazuje u programu “Five Continents”.

Sva četiri pomenuta filma nastala su uz podršku i Filmskog centra Srbije, a 43. Filmski festival u Geteborgu će ove godine trajati do 3. februara.

 



Izvor: Objektiv.rs, Tanjug

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar