Čak tri filma mladih srpskih autora na filmskom festivalu u Francuskoj

Žiri kojem predsedava Žilijet Binoš odlučiće najbolje od oko 100 pristiglih ostvarenja

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
printscreen/YouTube

Filmski festival “Prvi kadar”, koji traje do 26. januara u gradu Anže na zapadu Francuske, na programu prdstavlja čak tri rediteljska ostvarenja iz Srbije: “Ivana Grozna”, dugometražni igrani film rediteljke Ivane Mladenović, kratki igrani film “Poslednja slika o ocu” Stefana Ðorđevića, te ostvarenje “A sada se spušta veče” Maje Novaković, saopšteno je iz Filmskog centra Srbije.

 

Međunarodni filmski festival, 32. poredu, s predsednicom žirija Žilijet Binoš na čelu, fokusiran je na debitantske filmove mladih i mlađih autora, a treba izabrati najbolje od oko 100 ostvarenja koliko se takmiči na ovom festivalu.

 

Film Ivane Mladenović, nastavio je u koprodukciji Rumunije i Francuske, a bio je nagrađen specijalnim priznanjem na Filmskom festivalu u Lokarnu, dok je na Zagreb Film Festivalu ovenčan glavnim festivalskim odličjem. Ovih i narednih dana, “Ivana Grozna”, se prikazuje na Kustendorfu i na Filmskom festivalu u Trstu.

 

Kratki igrani film “Poslednja slika o ocu”, takođe je lane nagrađen na festivalu u Lokarnu, ali i na Sarajevskom filmskom festivalu, odakle je poneo “Srce Sarajeva” za najbolje kratkometražno igrano ostvarenje.

 

Na programu festivalu u Anžeu je i zapaženo kratkometražno dokumentarno ostvarenje “A sada se spušta veče” autorke Maje Novaković.

Ovaj film, premijerno prikazan na festivalu “Visions du Reel” u Nionu, kao i na prestižnom festivalu “Hot Docs” u Kanadi, nagrađen je na Festivalu autorskog filma u Beogradu i Pančevo Film Festivalu, a već je prikazan na brojnim drugih filmskih festivala širom sveta.

 

I. V.



Izvor: Tanjug

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar