To je vešto skrivala i čuvala od javnosti: Ovoj srpskoj pevačici je pravo ime FUNTINJORA FUNTA LUNGA!

Ona je svoje ime prevela na srpski

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
foto:ScreenShot/Youtube

Jedina vlaška pevačica koja se izdvojila na našim prostorima svakako je Izvorinka Milošević. Ipak, verujemo da malo ko zna koje je pravo ime ove pevačice specifičnog vokala. Iako je na našoj estradi poznata kao Izvorinka ili Izi, njeno pravo ime je Funtinjora Funta Lunga!

foto:E-stock

Pevačica je rođena  19. januara 1954. godine u Kučevu u Istočnoj Srbiji, te je po poreklu Vlahinja, a deda joj je bio Vlajko Lugonji, dok je baba Stojna bila rusaljka.

Nakon Drugog svetskog rata, Izvorinkin deda je promenio svoje prezime u Milošević, a po polasku u školu Izvorinka je promenila svoje ime, tačnije, “prevela ga na srpski jezik”, i tako postala Izvorinka Milošević.

Pre osnovne škole, sa samo šest godina, Izvorinka je išla u takozvanu “pripremnu školu”, kako bi savladala srpski jezik, a onda je nakon završenog redovnog osnovnog obrazovanja, u Požarevcu i upisala najpre srednju saobraćajnu školu, a zatim i Višu ekonomsku školu, i to takozvani drumski smer, pa je poznata pevačica po obrazovanju ekonomista.

foto:ScreenShot/Youtube

Svoju estradnu karijeru Izvorinka Milošević duguje i vokalnoj grupi “Đerdan”, u kojoj se zadržala godinu dana, a nakon toga su se nizali njeni brojni muzički uspesi. Osim estradnih nastupa, Izvorinka Milošević često peva na svadbenim veseljima, gde, po sopstvenom priznanju, ne peva klasičan srpski repertoar već rumunsko-vlašku muziku.

U detinjstvu joj je najbolja drugarica bila pevačica Gordana Goca Stojićević, a nastavile su da se druže i kad su odrasle. Čak imaju i svoj način sporazumevanja, jezik koji su izmislile još dok su bile deca, a koji zovu “nidiš”.

Dosta pevača sa naših prostora svoja prava imena, iz raznih razloga zamenilo je umetničkim za koje publika misli da su im zaista to prava imena. Tako je poznato da se Lepa Brena zapravo zove Fahreta Jahić, Bekiju Bekiću je pravo ime Behljuj Behljulji, Silvani Armenulić Zilha Barjaktarević, a Snežana Berić je Ekstra Nena.



Izvor: Objektiv.rs, Magazin Novosti

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar