NA DANAŠNJI DAN

“Pirati sa Kariba” premijerno prikazani pre 17 godina: Inspiracija za film je bila vožnja u Diznilendu

Ove zanimljive činjenice o filmu niste znali

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto:Profimedia

Film “Pirati sa Kariba: Prokletstvo Crnog bisera” je premijerno prikazan na današnji dan pre 17 godina. Glavne uloge su maestralno odigrali Kira Najtli, Džoni Dep, Orlando Blumi i Džefri Raš, a film je posato pravi fenomen i ubrzo dobio nastavke.

Diznilend

Međutim, mnogi ne znaju da je popularni avanturistički film nastao inspirisan istoimenom vožnjom koja se nalazi u Diznilendu. Ovo je jedna od najpopularnijih atrakcija, a Dizni je to hteo da unovči. Vožnja je poznata po priči da su u njoj, kada je park prvo otvoren, korišćeni pravi kosturi. Niko nije ni mogao da pomisli da će iz ovog projekta nastati jedan od najoriginalijih Diznijevih filmova.

Prvi film je premijerno prikazan u Diznilendu u Los Anđelesu, upravo zbog toga što se tu nalazi prva vožnja “Pirati sa Kariba”.

Robin Vilijams, Hju Džekmen i De Niro kao Džek Sperou

Zanimljivo je da su Ted Eliot i Teri Rosio scenario napisali već početkom devedesetih i da je tada film želeo da režira Stiven Spilberg. Za glavnu ulogu je na umu imao Bila Marija, Stiva Martina ili Robina Vilijamsa. Međutim, Dizni tada nije dozvolio da se film snima. Kada je dvehiljaditih počelo da se sprema snimanje pisci su želeli da glavnog lika odigra Hju Džekmen. Izvori bliski produkciji navode da je uloga tada nuđena i Robertu De Niru, koji ju je odbio. U isto vreme za ulogu Vila Turmena su se borili Džud Lo, Juan Mekgregor, Tobi Megvajer, Hit Ledžer i Kristijan Bejl. Orlando Blum je ulogu dobio zato što je njegova gluma u “Gospodaru prstenova” oduševila režisera.

Kit Ričards

Kada je pripremao ulogu Džeka Speroua Džoni Dep je rekao da je pokušavao da oponaša Kita Ričardsa. Naglasio je da su pirati bili poput rok zvezda 18. veka. Ova izjava je oduševila samog Ričardsa, koji je prihavatio da u sledećem filmu igra Džekovog oca.

Ptice kao inspiracija

Interesantna ćinjenica je da glavni likovi svi imaju imena koja su povezana sa pticama i to je namerno urađeno. Džek Sperou je vrabac, kako se često kod nas prevodi njegovo prezime. Elizabet nosi prezime Svon, što znači labud, dok je Vilijam Turner bio čuveni naučnik koji se bavio proučavanjem ptica.

Karibi

“Kletva Crnog bisera” je snimana na Karibima. Izgrađeni su autentični brodovi, kao i sela. Nakon toga, filmovi su promenili lokaciju. Međutim, sve što je prvobitno sagrađeno nije rušeno i sada je prava turistička atrakcija. Gotovo sve scene na brodovima su zaista snimane na brodovima.

Kira Najtli

Malo ko zna da je Kira Najtli imala 17 godina kada je počeo da se snima prvi deo. Zbog toga je njena majka sve vreme bila sa njom na snimanju. Najtlijeva je smatrala da nema dovoljno iskustva da igra veliku ulogu u tako bitnom projektu. Bila je ubeđena da će dobiti otkaz nakon prve nedelje snimanja.

Improvizacija

Mnoge čuvene rečenice su improvizovane, tako je mnogima omiljena scena u kojoj Džek viče “I’ve got a jar of dirt” improvizovana i zaprepašćenje na licima glumaca je stvarno. Takođe, kada se Barbosa vratio na kraju drugog filma to niko nije znao do trenutka kada je scena snimljena.

N.T.



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar