U julu pravi VREMENSKI ROLERKOSTER: Meteorolozi otkrili hoće li nam UV zraci pomoći u borbi protiv korone

Osveženja će da traju dva, tri dana, a temperatura ne bi trebalo da bude neuobičajno niska za ovaj deo godine

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: E-stock/Dušan Milenković

Jul pred nama donosi lepo vreme, sa kratkotrajnim osveženjima koje neće ići nešto ispod mesečnog proseka od 25 stepeni, ali ne bi trebalo da imamo niti ekstremne vrućine iznad 40 stepeni Celzijusa. UV zračenje je povećano, ali je i dalje nedovoljno da nam odlučujuće pomogne u borbi sa novim virusom.

U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost julske srednje minimalne temperature vazduha od 18,7 stepeni. Srednja maksimalna temperatura vazduha tokom meseca biće oko 30,3 stepena, u proseku viša za oko 1,7 stepeni od ranijih godina. Srednja minimalna temperatura vazduha u julu imaće vrednosti iznad višegodišnjeg proseka, za oko 1,2 stepena. U glavnom gradu i široj okolini julska suma padavina iznosiće oko 27 mm.

“Od petka je krenuo pad temperature i preokret vremena. Pogoršanje dolazi sa severozapada i prodorom hladnog fronta koja će nam doneti priliv sveže vazdušne mase. Temperature će se vratiti na neke prosečne vrednosti 27, 28 stepeni, negde i niže, do 25. Do polovine sedmice očekuje nas tako prijatno vreme. U drugoj polovini naredne sedmice kreće postepeni porast temeperature, pa ćemo od 10. jula ponovo uživati u letnjim temperaturama od 30 stepeni”, izjavio je meteorolog Đorđe Đurić.

U tekućem mesecu, po rečima ovog meteorologa, nema nekih ekstremnih pojava u dužem periodu, sa temperaturama od 40 i više stepeni ili hladnih talasa. Osveženja će da traju dva, tri dana, a temperatura ne bi trebalo da bude neuobičajno niska za ovaj deo godine.

Sudeći po mesečnoj prognozi Republičkog hidrometeorološkog zavoda Srbije, od 13. jula očekuje nas novo moguće pogoršanje vremena koje donosi osveženje i pljuskove.

S druge strane, zbog ponovnog povećanja obolelih od koronavirusa mnogi se pitaju gde su ti UV zraci i da li će da pomognu sada kada su nam potrebni.

UV zračenje i povremeni kratkotrajni impulsi iks zraka iz spektra sunčevog zračenja, u povećanim vrednostma, inače predstavljaju faktor rizika za zdravlje ljudi, ali i mikroorganizama (virusa), te ova zračenja dezinfikuju atmosferu što predstavlja njihov pozitivan uticaj.

Potencijalna energija ovih zračenja zavisi od aktivnosti Sunca, koje ima ciklični karakter, ali aktivnost Sunca sada je u minimumu, sa tendencijom blagog uzlaznog trenda, čiji se maksimum očekuje oko 2025. godine.

Foto: Olga Vorobeva / Alamy / Profimedia

U proleće je uočena izrazito smanjena aktivnost Sunca, kako kaže Nedeljko Todorović, meteorolog RHMZ, te su aktivnosti ovog proleća bile rekordno male. U sadejstvu sa oblačnošću, kao dodatnim negativnim faktorom, Sunce je tih dana verovatno bilo jedan od faktora rizika za povećanje porasta broja zaraženih.

Povoljna prognoza vremena minulih nekoliko dana, sa vrelim sunčanim danima i otvorenim nebom, doprinela je povećanju potencijalno raspoložive snage UV zračenja.

“Malo se povećalo UV zračenje, ali ono još uvek ima male vrednost i sa ovim sunčanim danima. Efekat sigurno postoji, smanjuje se koncentacija virusa, ali koliko će to da pomogne, ne znamo. Vidite da ovde nije faktor samo Sunce, nego i socijalni faktor, pa i sam virus. Svakako, Sunce ima nešto povoljniji nivo UV zračenja u odnosu na nedavno vreme i proleće, ali to je daleko od onih pravih vrednosti koje znaju da budu u ovom delu godine, jer još uvek smo na izlazu iz minimuma aktivnosti Sunca. Pokazalo se da su pandemije uvek bile uglavnom u minimumu sunčevih aktivnosti, jer je on jedan od najbitnijih faktora”, izjavio je Todorović.



Izvor: Blic

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar