Izborna noć u Hrvatskoj: HDZ vodi sa 68 mandata, drugoplasirana Restart koalicija

Prema rejtingu stranaka uoči izbora, analitičari su ocenili da će ovo biti najneizvesniji izbori do sada

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto/ Tanjug/ AP Photo/Daniel Kasap

U Hrvatskoj su zatvorena biračka mesta na kojima su građani danas glasali za 10. saziv sabora od sticanja samostalnosti.

HDZ aktuelnog premijera Andreja Plenkovića osvojila je 68 mandata, saopštilo je Državno izborno poverenstvo na osnovu 51 odsto prebrojanih glasova.

Drugoplasirana je Restart koalicija stranaka okupljenih oko opozicionog SDP Davora Bernardića sa 42 mandata. Sledi Domovinski pokret 15 mandata, Most osam i Možemo! šest mandata.

Prema još nezvaničnim podacima DIP, u parlament ulaze koalicija stranaka Pametno, Fokus i Stranka s imenom i prezimenom koja ima dva mandata, dok po jedan mandat imaju Remoristi i HNS.

Predsednik HDZ-a BiH Dragan Čović čestitao je Plenkoviću na pobedi na izborima za Hrvatski sabor, izražavajući očekivanje da će uz podršku Zagreba Hrvati u BiH ostvariti ravnopravnost u toj zemlji.

Inače, Plenković je u izborni štab HDZ-a dočekan sa aplauzom i ovacijama.

Do poslednjeg trenutka ostalo je neizvesno da li je predsednik Hrvatske Zoran Milanović izašao na biralište i glasao.

Prema rejtingu stranaka uoči izbora, analitičari su ocenili da će ovo biti najneizvesniji izbori do sada, a kao favoriti su pominjani koalicija Restart, okupljena oko opozicione SDP Davora Bernardića, HDZ aktuelnog premijera Andreja Plenkovića i Domovinski pokret pevača Miroslava Škore, koji je stranku formirao nakon kraha na predsedničkim izborima.

Hrvatski Sabor broji 151 poslanika.

Ovi izbori su održani nekoliko meseci pre redovnog roka uprkos svakodnevnom povećanom broju novozaraženih koronavirusom u Hrvatskoj.

Neobično je i to što su ovi izbori održani u letnjem periodu, a poslednji rok za njihovo održavanje je bio decembar ove godine.

Hrvatska ima nešto manje od 3,9 miliona birača. Građani su birali 151 poslanika u hrvatskom parlamentu.



Izvor: Tanjug, Index.hr

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar