Svi to radimo pogrešno: 5 najvećih grešaka kod pranja kupaćeg kostima

Morate voditi računa o nekoliko bitnih stvari ako želite da vam kupaći kostim traje duže od jedne sezone

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto/Pixabay.com/inna mikitas

Pranje kupaćih kostima, nakon korišćenja, je potpuno uobičajena stvar.

Navikli smo da ih skinemo sa sebe, bili mokri ili suvi i odmah ih ubacimo u veš mašinu.

Ono što ne znamo, jeste da vrlo često pravimo greške prilikom njihovog pranja.

Dženifer Ahoni, viša voditeljka i naučnica za komunikaciju sa Tajdom i Patrik Hervud, glavni naučnik za pranje veša u Henkelu u Severnoj Americi dali su savete za pranje kupaćih kostima, od uobičajenih grešaka, do razloga zašto ne nikada ne bi trebalo da perete kupaće kostime u veš mašini.

Foto/Pixabay/MAKY_OREL

Za početak, proverite da li su na etiketi kupaćeg navedena uputstva za pranje.

“Iako je zgodno ubaciti kupaći u veš mašinu, nakon celodnevnog boravka na plaži ili bazenu, pranje kupaćeg na ruke će mu produžiti vek trajanja, a pritom će ukloniti hlor, so, kremu za sunčanje i prirodna ulja na tkanini”, objašnjava Ahoni. Što pre operete kupaći kostim nakon nošenja, upozorio je Hervud, to bolje.

Foto/Freepik/freepik

“Pokušajte da operete kupaći što pre je moguće. Vlakna, kao što su spandeks, koja mogu da se nađu u mnogim kupaćim kostimima, mogu da “zadrže” a zatim “oslobode” neželjene mirise. Da biste to izbegli, odmah ih operite i pokušajte da ih ne ostavljate dugo mokrima u torbama nakon povratka kući sa plaže”, rekao je.

Foto/Freepik/senivpetro

Kada perete kupaći, pokušajte da to uradite sa običnom vodom ili sa blagim deterdžentom da biste zaštitili boju kupaćeg od hlora, soli ili kreme za sunčanje koji dodatno oštećuju tkaninu.

Foto/Pixabay/dimitrisvetsikas1969

Nakon toga, stavite kupaće kostime na ravnu površinu na hladnom mestu u zatvorenom prostoru da se osuše na vazduhu, da bi se se sprečilo istezanje i zaštitila se vlakna, preporučio je Hervud.

“Ne sušite kupaće na suncu. UV svetlo uzrokuje izbleđivanje, a u nekim slučajevima može da bude i neujednačeno. Ne sušite kupaći ni u mašini za sušenje veša. Toplina može da ošteti njegovu elastičnost”, savetuje Ahoni.

Foto/Freepik/prostooleh

Takođe, ne pokušavajte da ih “cedite” rukama. Ove prakse lako mogu da unište elastiku i prouzrokuju da kupaći kostim promeni oblik. I krajnji savet, ne bacajte kupaće kostime u veš mašinu ili mašinu za sušenje veša ako želite da traju više od jedne letnje sezone.

Iako se mehanično pranje i sušenje možda činiti kao najbolja ideja, obe stvari mogu da oštete osetljiva vlakna tkanine.



Izvor: Objektiv.rs, 24sata.hr

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar