Novi neslavni rekordi u SAD: Broj zaraženih raste u 40 od 50 država

Četvrtina ukupnog broja svetskih slučajeva je sada u SAD

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Pixabay

Broj potvrđenih slučajeva korona virusa u Sjedinjenim Američkim Državama porastao je danas na rekordnih više od 50 hiljada u toku jednog dana, prenosi agencija Asošijeted pres.

Prema podacima Univerziteta Džons Hopkins, registrovano je 50.700 novih slučajeva, što je dvostruko više od dnevnog broja zaraženih tokom proteklog meseca i više od broja zabeleženog tokom najsmrtonosnije faze krize u aprilu i maju.

Broj zaraženih raste u 40 od 50 američkih država, a od širenja zaraze trenutno je pošteđen samo severoistok zemlje, pokazuju podaci Projekta za praćenje Kovida, volonterske organizacije koja prikuplja podatke o testiranju.

Novi nagli rast delom je posledica toga što Amerikanci nisu nosili maske niti poštovali uputstva o fizičkoj distanci kada su države počele da pokreću ekonomije, prenosi AP.

Četvrtina ukupnog broja svetskih slučajeva je sada u SAD, gde je zaraza ponovo počela ubrzano da se širi nakon ublažavanja restriktivnih mera.

Više od 40 odsto zemlje sada ponovo uvodi restrikcije ili odustaje od daljeg otvaranja ekonomije, navodi Glas Amerike.

Na Floridi je prijavljeno više od 10 hiljada novih slučajeva koronavirusa – što je najveći dnevni rast u toj saveznoj državi od izbijanja pandemije, prenosi Rojters.

U Kaliforniji je za samo 24 sata registrovano gotovo 10 hiljada novozaraženih.

U okrugu Riversajd, u toj saveznoj državi, kapaciteti intezivne nege su gotovo popunjeni, dok medicinski radnici štrajkuju zbog, kako navode, užasnih uslova u kojima rade.

Dvoje zaposlenih u bolnici je preminulo od Kovida.

Ogroman rast broja oboljelih beleži se i u Teksasu – rekordnih osam hiljada za dan, ali zamenik guvernera Den Patrik umanjuje opasnost od pandemije i istovremeno kritikuje vodećeg eksperta za zarazne bolesti doktora Entonija Faučija.

Bili u braku 53 godine, preminuli od korona virusa u sat vremena držeći se za ruke

“Pogešio je svaki put, po svim pitanjima. Nije mi više potreban njegov savet. Slušaćemo šta nam nauka govori i mnogi lekari i guverner Abot, ja i drugi lideri ćemo donositi odluke, a ne doktor Fauči”, rekao je Patrik.

U Arizoni, gde je takođe registrovan rekordan broj novoobolelih i preminulih, bolnice su na ivici kapaciteta.

Zbog rasta zaraženih u 38 država, mnogi guverneri obustavljaju planove za dalje otvaranje ekonomija, a poslodavci ponovo šalju kući zaposlene koji su se tek vratili na posao.

Raste i pritisak da se izdvoji dodatna pomoć za ekonomiju, a Kongres je do 8. avgusta produžio trajanje programa za podršku malim preduzećima.



Izvor: Tanjug

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar