Pampas trava: Prelepa u bašti, savršena za dekoraciju u stanu (FOTO+VIDEO)

Ova raskošna, talasasta biljka podseća na starinske vrtove i pašnjake

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto/Pixabay.com

Pampas trava je zimzelena biljka i spada u ukrasno bilje.

Ime pampas trava, ova upadljiva biljka s paperjastim cvetovima na vrhu, dobila je po svom prvobitnom domu u ravnicama Pampasa, u Argentini.

U Evropu je doneta krajem 18. ili početkom 19. veka, a zna se da je u Kaliforniju stigla 1848. godine jer je tad počela i njena komercijalna proizvodnja.

Lišće je dugačko, može biti plavkaste ili zelene nijanse, a visoke stabljike poput trske omogućavaju nam razne načine na koji ovu biljku možemo da aranžiramo u svom domu.

Uzgoj ove prelepe trave nije komplikovan. Brzo raste i može biti poprilično velika. Savršena je kao ukras u dvorištu, listovi koji liče na pera daju dozu romantike.

Foto/Pixabay.com

Danas se gaji u više od 20 varijeteta. Među najvišima je Cortaderia jubata ‘Purple Pampas Grass’, ‘Andean Pampas Grass’, koja dostiže visinu i do sedam metara!

Počne da cveta ružičastim i ljubičastim cvetovima, ali kad sazru oni takođe dobiju belu boju. Može se videti na zapadnoj obali SAD, ali je u Novom Zelandu i Havajima potpuno zabranjena, zato što spada u korov i ima sposobnost da preuzme primat u prostoru. Dakle, ako se odlučite da je posadite u svom dvorištu, moraćete da je kontrolišete.

Foto/Pixabay.com

Pampas trava je višegodišnja ukrasna trava, koja se često gaji u vrtu zbog zanimljive forme. Velike svilenkaste metlice krase njenu stabljiku, od kasnog leta do sledećeg proleća, ako zima ne obiluje padavinama. Pošto mogu da traju devet do deset meseci, one su veoma neobičan ukras u vrtu, a koriste se i za pravljenje cvetnih aranžmana.

Foto/Pixabay.com

Raste u kompaktnoj formi, zbijenog busena. Cvetovi su sitni i čine atraktivne srebrne ili ružičaste metlice na vrhu, koje mogu da budu duge i do pola metra i ostaju često na biljci i preko zime. Vrste sa ružičastim metlicama su nešto niže i sitnije od onih sa belim.

View this post on Instagram

Dragi moji svi, moram vas obavijestiti da je pampas sezona – ZAVRŠENA. ? Nažalost više ih nemam i trenutno ih neću ni dobivati. Svi preostali pampasi putuju sada prema svojim vlasnicima, a svi ostali nažalost čekaju jesen. Želim vam se svima zahvaliti na narudžbama, podršci i općenito tolikim dobrim reakcijama za sve što sam se odlučila raditi i krenuti u vlastiti mali poslić! ? Ako sve bude išlo po planu, onda ću vam spremiti još jedno iznenađenje do ljeta za koje se nadam da će vam se svidjeti ? Također će se raditi o jednom načinu dekoracije za dom..? Ali, kako se kaže, o tom, po tom ?? Hvala vam moji dragi pampoljubci, na jesen se vraćamo u punoj pampastičnoj spremi! ??? . . . . . . . . . . . #peepmypad #walltowallstyle #onlyinteriors #pampasgrass #pampashome #storyofmyhome #myhomeforhp #pampaspeople #myhomestyle4you #sharemywestwingstyle #zagrebhrvatska #pastelcollection #homeinsporation #interiors2you #dizajninterijera #domidizajn #uredjenjedoma #dekoinspiration #uredjenjeenterijera #detailsmatter #interior_and_home #dreaminterior555 #mojih37kvadrata #mojdom #eclecticdecor #homesohard

A post shared by Anamarija | dizajn i estetika (@aestheticmagnetic) on

Pampas trava najbolje napreduje na svetlom, od vetra zaštićenom mestu i lako propusnom zemljištu koje je bogato hranljivim materijama.

Pošto raste visoko i širi se kao grm, pri sađenju pampas trave treba ostaviti dovoljno mesta za širenje i zaštititi je od vetra. Zimi je treba dobro uvezati i zaštititi granjem i suvim lišćem, a da je vetar ne bi razneo prekrije se papirnatim džakom.

Foto/Pixabay.com

Kao močvarnoj biljci pampas travi je potrebno dovoljno vode, ali samo onoliko koliko može da potroši.

Opasna je zbog dva razloga: osušeni cvet i stabljike su lako zapaljivi pa ih nikada ne treba saditi blizu kuće, a list je toliko oštar da se lako možete poseći, pa decu treba čuvati da ne prilaze blizu biljci.

Svakako smo sigurni da ćete se složiti da je jako efektna i da sa njom kao dekoracijom jednostavno nema greške.

 



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar