Da li neko sme da opomene Putina? Svi nose masku, ali on ima opravdanje (VIDEO)

Predsednik Rusije glasao bez zaštitne opreme

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto/Facebook/Printscreen

Predsednik Rusije nije nosio zaštitnu masku tokom glasanja o izmenama Ustava, a Kremlj je to objasnio time da predsednik veruje merama bezbednosti preduzetim na biračkim mestima.

„Predsednik u potpunosti veruje u sanitarne mere koje su preduzete na svakom biračkom mestu“, izjavio je portparol Kremlja Dmitirj Peskov.

Prema rečima Peskova, predsednikova odluka da se na glasačkom mestu pojavi bez ličnih zaštitnih sredstava ne znači zanemarivanje bezbednosnih mera uvedenih zbog pandemije virusa korona.

Šef ruske države je prilikom glasanja koristio hemijsku olovku za jednokratnu upotrebu. Dok je Putin glasao, na biračkom mestu nije bilo drugih glasača. Članica biračkog odbora koja upisala njegove podatke je nosila i masku i rukavice.

Putin je u sredu glasao u Moskvi o ustavnim izmenama na glasačkom mestu u Ruskoj akademiji nauka.

Glasanje je počelo 25. juna kako bi se stanovništvo zaštitilo od pandemije virusa korona, a danas je finalni dan.

Prema podacima Centralne izborne komisije, izlaznost do 11 po moskovskom vremenu iznosi 56,28 odsto.

Izmene Ustava RF

Predsednik Rusije je u januaru 2020. godine predložio niz izmena u osnovni zakon zemlje koji će ovaj dokument učiniti usklađenijim sa savremenim potrebama. Posle rasprave radne grupe o izmenama Državna duma Rusije je 11. marta usvojila predlog zakona koji je dao Putin. Istog dana predlog je odobrio Savet Federacije. Nakon toga ruski predsednik potpisao je ukaz kojim se nalaže da glasanje o izmenama Ustava bude 22. aprila, ali je ovaj datum kasnije odložen zbog pandemije virusa korona.

Aktuelni Ustav usvojen je 1993. godine.



Izvor: Sputnjik

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar