Rakete, sateliti i brzi internet: Evropa ima velike svemirske ambicije

Veruje se da će EU u sledećem budžetu osigurati 16 milijardi dolara za space industriju

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Aventurier Patrick / ABACA / Abaca Press / Profimedia

Evropska unija ima velike ambicije kada je u pitanju osvajanje svemira i ne žele da zaostaju za Amerikancima i Kinezima, koji su proteklih godina napravili veliki pomak na tom tržištu.

Zahvaljujući kompaniji SpaceX, Sjedinjene države ponovo šalju astronaute u svemir sa svoje teritorije, dok su Kinezi 2019. osvojili tamnu stranu Meseca.

Iz tog razloga, EU planira da uloži više sredstava u razvoj raketa, satelita i svemirska istraživanja.

Zadali nove standarde

Evropski poverenik za tržište i ekonomiju, Tjeri Breton, u razgovoru za Reuters rekao je kako EU namerava da ubrza inovacije u svemirskoj industriji, kao i da potpiše ugovor težak milijardu evra s kompanijom Arianespace, specijalizovanom za razvoj i lansiranje raketa.

Breton je podsetio na nedavni uspeh kompanije SpaceX koji je “redefinisao standarde” za lansiranje upotrebom pogonskog sistema koji se, nakon vraćanja na Zemlju, ponovo može koristiti.

Brzi internet za Evropu

Pored lansiranja raketa i razvoja sistema navigacije (Galileo), predstavnici EU kažu da se razmišlja i o satelitskom “sazvežđu” koje bi omogućilo pristup brzom internetu na svim delovima Starog kontinenta, prenosi Zimo.hr.

Ako vam ideja zvuči poznato, to je zato što na njoj već rade druge kompanije, a najdalje je otišao Ilon Mask, čiji je SpaceX poslao stotine satelita u orbitu, a beta-testiranje Starlinka kreće vrlo brzo.

Breton veruje da će Evropska komisija u sledećem budžetu osigurati 16 milijardi dolara za svemirsku industriju.



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar