Manuel Antonio: Skriveni dragulj Kostarike (FOTO+VIDEO)

Nacionalni park sa snežno belim plažama i mnoštvom različitih životinjskih vrsta

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto/Pixabay.com

Kostarika je popularna i rado posećena turistička destinacija zbog svoje prirodne lepote, plaža, zivotinja, egzotičnih ptica, ali i vulkana.

Kristofer Kolumbo bio je prvi Evropljanin koji je zakoračio na njeno tlo i nazvao je “bogata obala”, sa razlogom.

Mala ali neverovatno raznolika, Kostarika ima plaže i džungle, reke i vodopade, vulkane i planine i to sve u zemlji koja je skoro duplo manja od Srbije!

Najmanji i najlepši nacionalni park Kostarike, Manuel Antonio, nalazi se tik uz obalu Tihog okeana i neke od najposećenijih plaža. Lokacija parka je savršena budući da se nalazi na samo nekoliko kilometara od popularnog letovališta Keposa.

Ovih 7  kilometara kvadratnih predstavlja pravu prirodnu oazu uvučenu u moru hotela, barova i popularnih plaža sa jedne strane i pučine Tihog okeana sa druge.

Foto/Pixabay.com

Živopisni nacionalni park čini gusta džungla oivičena poljima i pašnjacima. U zaleđeni se prostiru plaže od najfinijeg belog peska sa kojih se pruža pogled na oštre planinske vrhove.

Osim kopnenog dela parku pripadaju 12 udaljenih ostrva koja oskudevaju u vegetaciji, ali su veoma značajni za život ptica.

Foto/Pixabay.com

Najinteresantniji lokalitet u parku jeste Punta Katedral. Ova skoro 100 m visoka litica obrasla gustom šumom nekada je i sama bila ostrvo. Morske struje su vremenom nataložile slojeve peska i na taj način formirale prevlaku koja je Punta Katedral učinila delom kopna.

Foto/Pixabay.com

Dve najpopularnije plaže, Espadilja Sur i Manuel Antonio nalaze se upravo u ovoj oblasti.

Veliki značaj područja za zaštitu životinja

Prelepe plaže na obali Pacifika i neverovatan pogled na okolni pejzaž nisu jedino što park nudi. Moglo bi se reći da je raznoliki životinjski svet ipak njegova glavna karakteristika.

Foto/Pixabay.com

Leptiri, obilje ptica i krupni kopneni rakovi različitih boja zajedno sa preko 100 vrsta sisara čine neverovatnu kopnenu faunu parka. Kada na to dodamo na desteine različitih vrsta sunđera, korala, algi i riba dobija se izuzetan diverzitet vrsta od kojih su neke izuzetno ugrožene i zaštićene.

Foto/Pixabay.com

Na mračnim šumskim stazama u visokim krošnjama drveća žive kolonije bučnih majmuna. Najčešće se sreću kapucini, drekavci i majmuni-veverice. Veoma su neposredni i često napadni prema turistima.

Foto/Pixabay.com

Životinja koja svojim ponašanjem i izgledom u potpunosti opravdava ime je zaštitni znak ovog područja. U pitanju je lenjivac. On je izuzetno zaštićena vrsta ovde i može se sresti na gotovo svakom koraku kako bezbrižno leži na nekoj od grana guste i tamne džungle.

Foto/Pixabay.com

Fenomenalni uslovi za razvoj kupališnog turizma uslovili su da veliki broj ljudi počne da eksploatiše i zagađuje ove predele još pre nekoliko decenija.

Vlada Kostarike uvidela je značaj očuvanja prirode Manuel Antonia i krenula u poduhvat njene zaštite.

Foto/Pixabay.com

Ovo je pravi primer da nije uvek kasno jedinstvene prirodne lepote otrgnuti iz ruku zagađivača i vratiti ih izvornim vrednostima.



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar