Urbana legenda ili istina: Odgovor na OVU zagonetku pokazuje da li je neko PSIHOPATA

Psihopate čine oko jedan odsto svetske populacije

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto/Pexels.com/ BROTE studio

Psihopate čine oko jedan odsto svetske populacije, i da bismo se zaštitili od njih, moramo prvo da ih otkrijemo, a to nije baš jednostavno.

Jedna od urbanih legendi kaže da postoji prost način da otkrijete psihopatu…

Postavite mu zagonetku i čekajte njegov odgovor.

“Na sahrani svoje majke, devojka je srela muškarca kojeg nije ranije poznavala. Odmah se zaljubila u njega i bila je ubeđena da je on njena srodna duša. Nekoliko dana kasnije, devojka je ubila svoju sestru”.

Pitanje glasi: Zašto je devojka ubila svoju sestru?

Navodno, psihopata će odgovoriti: Zato što se nadala da će se taj muškarac ponovo pojaviti na sahrani.

Foto/Pexels.com/ Andrea Piacquadio

Stručnjaci, naravno, odbijaju ovakva pojednostavljenja, i napominju da je potreban čitav niz različitih kliničkih testova kako bi se utvrdilo da li je neko zaista psihopata.

Po rečima Džefrija Henkoka, istraživača sa Univerziteta “Cornell”, postoji nekoliko osnovnih odlika psihopata.

Nedostatak empatije

U svome govoru psihopate ne iskazuju emocije, glas i način razgovora im je monoton i naizgled racionalan. Dok govore o svojim zločinima ili o nečemu što su zgrešili, psihopate otkrivaju šta ih je podstaklo na zločin i to smatraju mnogo gorim od onog što su oni učinili. Osnovno svojstvo psihopata je da oni nemaju savest, jer jedno govore, drugo rade, treće misle, a sve s ciljem kako bi imali moć nad drugima.

Foto/Pexels.com/ Andrea Piacquadio

Kako da ih prepoznate?

Nasilno i zločinačko ponašanje vide kao logičan ishod svog plana. Najčešće su vrlo šarmantni i slatkorečivi i uvek znaju šta da kažu i u kojoj situaciji. Ne opterećuju se društvenim pravilima i nije im važno šta drugi misle o njima.

Nisu samouvereni, već umišljeni i misle da su bolji od drugih. Takođe su izuzetno tvrdoglavi i arogantni i nisu sposobni za empatiju ili razumevanje drugih ljudi.

Foto/ Freepik/ Drobotdean

Često lažu do te mere da je to patološki i finansijski i emocionalno iskorišćavaju ljude s kojima su bliski. Teško kontrolišu svoje ponašanje pa vređaju druge, pokazuju da im je dosadno, agresivni su i nesposobni da se dugo zadrže na jednom poslu ili odnosu.



Izvor: Objektiv.rs, 24sata.hr

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar