Google ima NOVA PRAVILA za čuvanje naših podataka: Evo šta se tačno menja i na koga se odnosi

Promene se automatski aktiviraju samo na novim nalozima

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto / Pixabay / William Iven

Ukoliko razmišljate o tome koliko Google zna o vama sigurno će vam značiti novost koju je gigant iz Mauntin Vjua predstavio pre nekoliko dana.

Reč je o promenama u arhiviranju informacija korisnika! Aktivnosti na webu i u aplikacijama, uključujući pretraživanja i posećene sajtove, kao i podaci o lokaciji, biće izbrisani posle 18 meseci, a YouTube istorija posle 36.

Važno je naglasiti da se promene odnose samo na nove naloge, a postojećim korisnicima uskoro će biti prikazan zahtev za podešavanje postavki.

Ručno podešavanje

Ukoliko želite da Google prikuplja manje podataka o vama, možete ručno podesiti da se arhiva briše posle tri meseca.

Ako izuzmemo istoriju lokacija i YouTube pregleda, Googleu i dalje ne možete da kažete da ne arhivira vaše podatke, prenosi Informacija.rs.

A, evo kako je tehnološki gigant objasnio zašto korisnici YT platforme dobijaju duži rok arhiviranja od 36 meseci.

“To poboljšava trenutnu industrijsku praksu i omogućava YouTubeu da nastavi s relevantnim preporukama za zabavu, koje se baziraju na tome što ste gledali ili slušali u prošlosti. Poput informacija da je vaša omiljena serija objavila novu sezonu ili da je vaš omiljeni izvođač izdao novi album. Postojeći korisnici mogu izabrati opciju automatskog brisanja od 3 ili 18 meseci. Zadata razdoblja arhiviranja ne odnose se na Gmail, Disk i Fotografije koji su dizajnirani za sigurno čuvanje vašeg sadržaja”.

Inkognito mod

Novost je i da Google olakšava pristup inkognito načinu pretrage. To je odlična vest, jer je reč o verovatno najpopularnijoj opciji iz širokog spektra njihovih usluga, prenosi Večernji.hr.

Od pre nekoliko dana, opcija je dostupna za iOS uređaje dok će uskoro biti omogućena i korisnicima Androida i drugih aplikacija.

Najavljuje se i mogućnost neprekidnog korišćenja anonimnog načina rada kroz aplikacije Google Maps i YouTube.



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar