Povišena radijacija na severu Evrope, stručnjaci upozoravaju na kvar nuklearne elektrane

Finski, norveški i švedski nadzirači radijacijske i nuklearne bezbednosti rekli su da su ove nedelje primetili male količine radioaktivnih izotopa

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto/Unsplash/Oleksandra Bardash

Vlasti nordijskih zemalja kažu da su ovog meseca otkrile blago povišen nivo radioaktivnosti u severnoj Evropi, za koje su holandski zvaničnici rekli da možda potiču iz Rusije i da mogu ukazivati na oštećenje u nuklearnoj elektrani.

Ali ruska novinska agencija TASS, pozivajući se na portparola državnog nuklearnog operatera Rosenergoatom, izvestila je da dve nuklearne elektrane na severozapadu Rusije nisu prijavila nikakve probleme.

Postrojenje u Lenjingradu kod Sankt Peterburga i postrojenje Kola u blizini grada Murmanska na severu, “rade normalno, a nivo radijacije je ispod norme” preneo je TAS S.

Finski, norveški i švedski nadzirači radijacijske i nuklearne bezbednosti rekli su da su ove nedelje primetili male količine radioaktivnih izotopa bezopasnih za ljude i životnu sredinu u delovima Finske, južne Skandinavije i Arktika, prenosi AP. Švedska služba za zaštitu od radijacije saopštila je u utorak da za sada nije moguće utvrditi šta bi mogao biti izvor povećanih nivoa radioaktivnosti ili odakle oblak, odnosno oblaci, koji sadrže radioaktivne izotope. Finske i norveške kolege takođe nisu spekulisale o potencijalnom izvoru.

Ipak, Nacionalni institut za javno zdravlje i životnu sredinu u Holandiji saopštio je u petak da analizira nordijske podatke i da “ove kalkulacije pokazuju da radionuklidi (radioaktivni izotopi) dolaze iz pravca zapadne Rusije”, kao i da sastav nuklida može ukazivati na oštećenje u nuklearnoj elektrani.



Izvor: Tanjug

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar