Zaliv plutajućih domova i 3.000 ostrva: Ha Long, dragulj Vijetnama (FOTO+VIDEO)

Zaliv koji je na Uneskovoj listi svetske baštine

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto/Pixabay.com

Zamislite zaliv za koji iskusni svetski putnici tvrde da je najveličanstveniji na čitavoj planeti.

U blizini grada Hong Gai u Vijetnamu nalazi se zaliv Ha Long. Iz njegovih mirnih voda izranja na stotine ostrvaca živopisni oblika i njima odgovarajućih imena: Olovka, Sedlo, Šišmiš, Bizon, Kornjača…

Činjenica da je priroda izrezbarila jako oštre ivice na poroznim krečnjačkim stenama doprinela je da je tek nekoliko od 3.000 ostrva naseljeno što je znatno uticalo da se priroda očuva.

Milioni godina stvaranja

Pre oko 50 miliona godina indijski podkontinent se posle 100 miliona godina odvaja od prakontinenta Gondvane i nedugo zatim sudara sa azijskom kontinentalnom pločom.

Od siline udara morsko tlo između Indije i Azije se izdiže skoro 9.000 metara formirajući najviše planine na svetu, Himalaje.

Foto/Pixabay.com

Sa druge strane istovremeno zemljina kora puca duž čitave obale istočne Azije. Na taj način geološki nastaje zaliv Ha Long. Milionima godina potom monsuni obrađuju stene do prepoznatljivih oblika.

A kada je krajem poslednjeg ledenog doba nivo svetskog mora narastao i potopio deo ovih stenskih formacijama konačno je nastao čudesan zaliv kakav danas poznajemo.

Foto/Pixabay.com

Život u plutajućem domu

Iako je geneza i priroda zaliva sama po sebi dovoljna da vas zadivi najprepoznatljivije obeležje Ha Longa su njegovi stanovnici. Stanovnici koji žive u plutajućim domovima.

Naime, oko 300 porodica već generacijama unazad živi na teritoriji koja danas pripada nacionalnom parku Ha Long. Umesto kuća sa zidovima i temeljima ili bar zemunica uz obalu oni vekovima žive na vodi. Konkretno njihovi domovi su takozvane džunke, odnosno brodići prekriveni bambusom.

Foto/Pixabay.com

Plutajuće selo To Bo Nau smešteno je u samom središtu zaliva i prava je turistička atrakcija. Uz tradicionalni ribolov stanovnici u moderna vremena preživljaju od “farmi” jastoga i sličnih egzotičnih životinja koje su izgradili tačno ispod svojih domova, odnosno čamaca.

Foto/Pixabay.com

Iako je broj žitelja ovih neobičnih naselja mali i strogo kontrolisan tragovi konstantne naseljenosti vode hiljadama godina unazad. Popurnost regije dovela je do etničke reznolikosti koja se danas ogleda u 21 etničkoj grupi koje naseljavaju prostor Ha Longa.

Foto/Pixabay.com

Približavanjem opasnih tropskih ciklona neobični stanovnici Ha Long zaliva jednostavno otplutaju u svojim pokretnih domovima do pećina koje poznaju kao svoj džep, usidre svoje kuće u nekoj mirnoj zavetrini i sačekaju da se vode zaliva umire.

Foto/Pixabay.com

U današnje vreme kada je sve lakše putovati i istraživati svet turisti sve češće žude za novim izazovima i sve ih je teže impresionirati.

Stari zaliv prepun tajnovitih pećina, prošaran nestvarnim stenskim formacijama i naseljen plutajućim selima defiitivno ima potencijal da se izdvoji iz mase drugih destinacija.

 



Izvor: Objektiv.rs, zanimljivageografija.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar