Hrana i san su povezani: Nutricionistkinja tvrdi da jedna NAMIRNICA rešava problem NESANICE

Bogata je posebnom aminokiselinom, koja je značajna za očuvanje dobrog sna

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
nesanica
Foto/Pexels.com/cottonbro

Hrana i san su izuzetno povezani. Kao što neke namirnice (poput šećera i kofeina) mogu da ometaju kvalitetan san, postoje i one koje rade baš suprotno.

Na primer, meso sadrži visoki nivo triptofana, aminokiseline koja je prekursor serotonina, a ima značajnu ulogu u očuvanju dobrog sna.

Jedan od najboljih biljnih izvora magnezijuma i drugih jedinjenja koja utiču da san bude dobar su leblebije, koje su idealan izbor hrane za večeru, kaže nutricionistkinja, koja ovu namirnicu savetuje svima koji imaju problema sa spavanjem.

leblebije
Foto/Pexels.com/Polina Tankilevitch

Nutricionistkinja Džesika Kording kaže da triptofan može da se nađe u mnogim drugim izvorima, a naročito u skoro svim životinjskim proteinima. Ipak, možemo ga pronaći i u nekim biljnim namirnicama.

Jedna od najboljih namirnica koje sadrže ovu aminokiselinu na bazi biljaka su leblebije, za koje ona tvrdi da mogu značajno da utiču na san.

“Leblebije sadrže složene ugljene hidrate koji pomažu našem telu da proizvodi serotonin. Iako je serotonin povezan sa dobrim raspoloženjem, ovaj neurotransmiter se zapravo pretvara u melatonin u pinealnoj žlezdi mozga, što je neophodno za naš san”, kaže Kording.

“U stvari, nizak nivo serotonina može nas spreči da zaspimo”, saglasna je dr Tifani Lester, koja napominje da je pre spavanja važno izbegavati hranu koja podiže šećer u krvi, kao što je testenina.

leblebije
Foto/Pexels.com/Mike

Bolji izbor su namirnice sa niskim glikemijskim indeksom, a leblebije definitivno pripadaju ovoj kategoriji. Sem toga, one sadrže i veliku količinu magnezijuma koji proizvodi više od 300 različitih biohemijskih reakcija u telu koje kontrolišu sve – od regulacije šećera u krvi i krvnog pritiska do proizvodnje energije.

Istraživanja su pokazala da magnezijum omogućava dubok san, kao i održavanje zdravog nivoa GABA – neurotransmitera koji pospešuju opuštanje i dobar noćni odmor.

Zbog toga su leblebije odličan izbor za večeru, bilo u čvrstom obliku, ili u humusu, koji možete da namažete na parče hleba.



Izvor: Objektiv.rs, 24sata.hr

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar