Ne, ovo nije CRTEŽ! Planine u duginim bojama zaista POSTOJE (FOTO+VIDEO)

Saznajte kako je nastalo ovo čudo prirode

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto/Printscreen/Youtube MrBangthamai

Dugine planine u kineskom geološkom parku “Žangje Danksija“ su pravo geološko čudo sveta.

Ove jedinstvene kineske planine poznate su po svojim intenzivnim bojama koje podsećaju na dugu koja se prelama po njenim vrhovima.

Nacionalni park “Žangje Danksija“ smešten je u provinciji Gansu na severozapadu Kine i prostire se na 200 kvadratnih kilometara.

Mesto je proglašeno UNESCO-vom svetskom baštinom 2009. godine i popularna je destinacija je za mnoge kineske i međunarodne turiste.

Kako su nastale Dugine planine ?

Dugine planine čine peščano kamenje i mineralne sirovine, koji su nastali na ovom mestu još pre nego što su formirani Himalaji. Pesak i mulj taloženi su zajedno sa gvožđem i mineralima, što je doprinelo formiranju boja kakve danas ovde vidimo, piše Forbs.

Nekada slojevitu, horizontalnu i ravnu površinu, srušila je Indijska ploča koja se sudarila sa Evroazijskom pločom pre otprilike 55 miliona godina. Ovaj proces je podigao planine i izbacio sedimentne stene koje su inače skrivene znatno ispod površine zemlje.

Foto/Printscreen/Youtube MrBangthamai

Erozija je uklonila pokrivajuće slojeve ovih stena i otkrila podloge sa različitim mineralima i hemijom. To je ono što je izazivalo da danas imamo upečatljivu paletu boja, koja se vidi širom Duginih planina.

Nataložena podzemna voda kreće se kroz zrna kamenja i peska i između tih zrna taloži minerale. Taj talog može da se izgradi do tačke kada više nema pora između pojedinih zrnaca.

Rezultat ovog postupka su minerali u tragovima, koji omogućavaju ovu neverovatnu transformaciju planinskog venca u predeo različitih boja.



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar