Stefanović: Država uz stanovništvo u poplavljenim opštinama, boriće se i nikoga neće ostaviti na cedilu

Sa predsednikom opštine Ljubovija Milovanom Kovačevićem, obišao radove koji su već danas počeli da se izvode na saniranju nastale štete na infrastrukturi u ovoj opštini

Foto: MUP

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar unutrašnjih poslova dr Nebojša Stefanović poručio je danas, prilikom obilaska Ljubovije, da je država uz stanovništvo u svim opštinama ugroženim poplavama, da će se boriti i da ih neće ostaviti na cedilu.

Govoreći o situaciji u Ljuboviji, koja je usled obilnih padavina trenutno jedna od najugroženijih, Stefanović je istakao da su sve evakuisane porodice zbrinute.
“Posle rekordnih padavina, po rečima ljudi iz “Srbija voda“ i Hidrometeorološkog zavoda, poplavni talas koji se dogodio tokom noći napravio je materijalnu štetu, poplavio jedan deo kuća u Ljuboviji i ugrozio deo putne infrastrukture.

Foto: MUP

Meštani su evakuisani i u ovom trenutku nemamo ugroženo stanovništvo. Tamo gde je bilo potrebno obezbeđene su cisterne sa pijaćom vodom. Na terenu su i jedinice Sektora za vanredne situacije, policije i Žandarmerije koje pomažu lokalnom stanovništvu, kao i lokalnoj samoupravi u saniranju štete“, rekao je Stefanović.

On je, zajedno sa predsednikom opštine Ljubovija Milovanom Kovačevićem, obišao radove koji su već danas počeli da se izvode na saniranju nastale štete na
infrastrukturi u ovoj opštini.

Foto: MUP

“Važno nam je da građani znaju da je država uz njih, kako Vlada Republike Srbije, tako i lokalna samouprava. Građani će već od prekosutra moći da se prijavljuju za
nadoknadu nastale štete. Tokom dana ćemo ovde održati i sednicu štaba za vanredne situacije, gde ćemo sa nadležnim direktorima javnih preduzeća, razmatrati šta možemo da uradimo i srednjeročno i dugoročno, kako bi pokušali da u budućnosti sprečimo ovakvu vrstu poplava“, rekao je Stefanović.

Foto: MUP

On je istakao da nije lako uz ovolike padavine, ali da je bitno da nema stanovnika koji su ugroženi i da će država gledati da što pre sanira štetu i dovede situaciju u normalu.

“U ovom trenutku vodostaj reke u Ljuboviji je niži nego što je bio pre nekoliko sati. U Republičkom hidrometeorološkom zavodu kažu da ćemo imati potpuni
prestanak padavina i dobro vreme u narednim danima. Ipak, mi sa oprezom pratimo sve vodotokove u Srbiji. Ekipe Sektora za vanredne situacije su na terenu, na svim strateškim tačkama, pa i na vodotokovima koji u ovom trenutku nisu rizični. Pratimo situaciju i radimo na preventivnom delovanju“, naglasio je Stefanović.

Izvor: Objektiv.rs

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar