Beograđani su pre 117 godina bežali od SATANE na četiri točka, a onda je nestao bez traga (FOTO)

Priča o prvom automobilu u prestonici i njegovoj neobičnoj sudbini

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Profimedia

Prvi automobil u Beogradu, tačnije u čitavoj Srbiji, bio je čuveni Nesseldorfer, koji je proizveden u Moravskoj, na teritoriji današnje Češke. Četvorotočkaš je vozom iz Beča aprila 1903. godine doterao trgovac i bankar Boža Ristić.

Bogati vlasnik nije hteo da se bavi novom mašinom, pa je angažovao zanatliju i prijatelja Sretena Kostića da mu bude vozač.

Nesseldorfer je bio atrakcija na ulicama prestonice, koji je do tada video samo fijakere, zaprege i tramvaje koje su vukli konji. Ipak, nisu svi Beograđani bili oduševljeni.

Bežali u panici

Nessledorfer je izgledao kao kočija s baldahinom, ispričao je Bratislav Petković, osnivač i vlasnik Muzeja automobila.

“Beograđani nisu s oduševljenjem prihvatili prvi automobil u svom gradu, posmatrali su ga kao Satanu na četiri točka. Štekao je kao mitraljez, a ljudi su bežali u panici čim bi ga videli”, rekao je Petković za Blic.

Automobil je tada koštao 12.000 kruna, koliko i jedna kuća u centru Knez Mihailove.

Foto: Wikipedia

Nepoznata sudbina

U Srbiju ubrzo stiže i drugi automobil marke Mauer-Union, čiji je vlasnik bio Mladen Ljubinković. I od 1903. godine faktički počinje razvoj automobilizma u našoj zemlji, koji će potrajati sve do Prvog Balkanskog rata, piše sajt Lako do kola.

Početkom sukoba 1912, Vrhovna komanda je izdala naredbu da joj se predaju svi automobili u privatnom vlasništvu. Neki nezvanični podaci kažu da ih je tada u Kraljevini Srbiji bilo svega 31.

Žestoko izraubovani tokom rata, mnogi predati četvorotočkaši nikada nisu vraćeni.

Božin Nesseldorfer je preživeo nedaće, promenio je još nekoliko vlasnika, a poslednji put je viđen u Skoplju sredinom 1914. Od tada mu se gubi svaki trag, i njegova sudbina ostaje misterija…



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar