Iz ugla jednog PSA: Ovo su mogući razlozi zbog kojih vaš ljubimac jede TRAVU!

Mnogi vlasnici se pitaju zašto psi rade ovakve stvari i da li je to korisno ili štetno za njih

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto/ Unsplash/ Viacheslav Bublyk

Psi vole travu, ne samo za igru već i za jelo. Svaki vlasnik psa verovatno se našao se u takvim situacijama i zabrinuo da li je to normalno ponašanje ili ne.

Prije svega travu psi jedu travu najčešće iz medicinskih razloga. Kod bola u stomaku, grickaće travke jer njihovi vrhovi golicaju grlo i stomak, što psu prija. Konzumiranje trave pak može da izazove povraćanje, jer se dovoljno ne sažvaće.

Pas travu jede i da nadoknadi potrebne nutrijente koje ne dobija iz, primera radi, granula.
Iako stručnjaci ističu da kod konzumiranja trave ne postoji opasnost, trebalo bi svakako obratiti pažnju na ponašanje ljubimca i da li unosi više trave nego što bi trebalo jer to može biti znak ozbiljnih bolesti.

Foto/ Unsplash/ Mathis Jrdl

Pratite pak da li vaš pas unosi više trave nego što je normalno, jer bi to mogao biti znak i ozbiljnijih bolesti. Simptomi koji prate veći unos trave i bilja iz prirode su:
povraćanje, proliv, dehidriranost, tvrda stolica, gubitak apetita, bezvoljnost, grčevi i gasovi u stomaku.

Ako ste pomislili da je vaš pas, zbog toga što često gricka travu ili različito bilje, naprasno postao vegetarijanac – grešite. Razlozi za to mogu ležati i u opštem ponašanju ljubimca. Posmatrajte ga, možda mu je jednostavno – dosadno. Ukoliko je pas tokom dana dugo bez društva vlasnika, ukućana ili drugih ljubimaca, tokom šetnje nema mogućnosti za igru sa vlasnikom i drugim psima sva je prilika da će mu život biti krajnje monoton.

Jedan od načina da to pokaže ili nadomesti neophodne aktivnosti biće i grickanje trave kada je u šetnji. U kućnim uslovima, verovatno će grickati lišće biljaka koje se nalaze u okruženju. Pored toga što su neke kućne biljke otrovne pa to može imati i ozbiljnije posledice po zdravlje, svako zanemarivanje ljubimca nikako nije dobro.

Foto/ Unsplash/ Noel Lopez Bjelfpsz

Ukoliko se pitate da li je treba da sprečavate ljubimca da jede travu, veterinari bi vam verovatno rekli da to ne treba da radite. Naravno, samo ako to nije izraženo, tokom dužeg vremenskog perioda i tokom dužeg vremenskog perioda.

Ukoliko imate ikakve nedoumice, najbolje bi da se odmah obratite veterinaru i sledite savete.

 



Izvor: Objektiv.rs, ddl.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar