Zagonentna i divlja Korzika: Ostrvo na kojem je vreme stalo (FOTO+VIDEO)

Ostrvo puno istorije i neslućenih prirodnih lepota

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto/Pixabay.com/ Lars_Nissen

Prelepa ostrvska oaza na jugoistočnoj obali Francuske, Korzika, pleni pažnju putnika svojim magičnim plažama, uvalama, idiličnim snežnim planinskim vrhovima i bogatom kulturom.

Ostrvo predivne arhitekture često je bilo zbog svoje strateške važnosti u Sredozemlju na meti oružanih sukoba Francuske i Italije.

Sa svojim predivnim obalama i vrhovima planina prekrivenim snegom, Korzika opravdava svoje ime – ”Ostrvo lepote“. Stari Grci su je zvali Kaliste, što znači ”Vedro“ ili ”Lepo“. Duž obale se nalazi mnoštvo predivnih lučkih gradova i padina po kojima su rasuta živopisna sela.

Korzika je raj za ljubitelje plaža i sportova na otvorenom. Dakle pravo mesto za fantastično letovanje.

Porto Vekio

Smešten je na najlepšoj obali Korzike, tik uz najlepše plaže ostrva i čitave Francuske, njihovu netaknutu prirodu i neopisivu lepotu. U zaklonu zelenih gora prosut tepih od najfinijeg belog peska kog topi čisto, prozirno more u nijansama plave koje su nepoznate oku.

Foto/Pixabay.com

Palombaggia i Santa Guilia, koje se nalaze južno od ovog grada, važe za najlepše plaže na ostrvu, a ako se uputite na sever, čekaju vas ništa manje savršene Cava Rossa, San Ciprianu , Pinarello i Fautea, sa tradicionalnim restoranima, kafeima, sportovima na vodi, zalaskom sunca i ukusnim ceđenim sokovima iz svežeg mediternaskog voća.

Bonifačo

Ukras juga, podignut na nizu belih krečnjačkih stena, svojevrsni fenomen, sa starom citadelom. Verovatno najzanimljiviji grad Korzike, čisto mondensko mesto. Čist turizam. Ovde će vas ljubaznost i gostoprimstvo opčiniti, lutaćete po uskim, isprepletenim ulicama starog grada, sa imenima na korzikanskom i francuskom.

Foto/Pixabay.com

Obiđite Groblje mornara, sa kog se pruža predivan pogled na Sardiniju, a stepenicama Kralja od Aragona spustite se na lučko šetalište, koje vrvi od života. Ljudi vas mogu popreko pogledati ako ne pričate na francuskom, ali ne brinite se – nećete moći da mu odolite i želećete da naučite što više reči, upijaćete ih, a na svakom ćošku će do vašeg uha, a potom i srca dopirati Edit Pjaf i Amelija Pulen.

Ajačio

Glavni i najveći grad Korzike, u kom se 15. avgusta 1769. godine rodio čuveni vojskovođa i osvajač Napoleon Bonaparta, komercijalni centar ostrva, ušuškan u prostranom zalivu gde sidra spuštaju brodovi i jahte svih razmera. Šetnja po zalivu i pogled na njih biće vam dovoljno interesantan…ali prošetajte i glavnom pešačkom zonom Rue Cardinale Fesche, koja ponosno nosi ime Napoleonovog ujaka.

Foto/Pixabay.com

Posetite Bibilioteku i muzej ispred čijeg ulaza se nalazi spomenik kardinalu Fešu, kao i Napoleonov spomenik i njegova rodna kuća. Na svega 5-20 minuta kriju se predivne plaže ovog dela ostrva, a na samom severu su Sanguinares ostrva, sa bujnom vegetacijom i Đenoveze kulom, izgrađenom u 16. veku na strmom uzvišenju sa kog se pruža jedinstven pogled na more i zaliv.

Bastija

Glavna korzikanska luka, Bastija, nalazi se na ivici poluostrva Kap Korso. Sagradili su je Đenovljani u 14. veku i zaštitili jakim bedemima. Bastija je bila glavni grad Korzike do 1811. godine, kad je Napoleon proglasio svoj rodni grad prestonicom. Bastija se širi oko predivnog glavnog trga, trga Svetog Nikole, koji se nalazi u senci ogromnog drveća i palmi, a na njemu se nalazi i Napoleonova statua. Grad ima predivnu staru luku i staromodan deo grada, koji je nekada bio obično ribarsko naselje.

Foto/Pixabay.com

Na ivici stene na jugu stare luke nalazi se Đenovljanska tvrđava, sagrađena još 1378. godine. U tvrđavi se nalaze Palata đenovljanskog guvernera, Crkva Svete Marije i Kapela Svetog krsta, posvećena Hristovom raspeću i uskrsnuću.

 



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar