Najveća sujeverja o ružama: Zašto se BELE sade na groblju, a kakve NIKADA ne smete da poklanjate?

Kada su naznaka braka, i zašto se bacaju u vatru

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto/Pixabay.com/ Ich bin dann mal raus hier

Ruža je, po mnogo čemu, univerzalan cvet, vole je svi, i tužni, i srećni, a naročto zaljubljeni. Godinama se povezuje sa romatičnim stvarima, ali verovatno ne znate da je za ovaj cvet vezano mnogo različitih sujeverja, pa čak i urbanih legendi.

U mnogim zemljama je tradicija da se grmovi ruža sade na groblju, da bi preminule zaštitile od zla.

Crvene su namenjene zaljubljenima, a bele devicama. U Škotskoj se veruje da crvene ruže na groblju govore o dobroti preminulog.

Takođe, postoji i priča da bacanje ruža u vatru može doneti sreću, a ako bela ruža cveta u jesen, to je naznaka ranog braka.

Jedno od najčešćih sujeverja je da kada sečete ružu, nikako ne sme da otpadne nijedna latica, jer u tom slučaju je to loš znak.

Foto/Pixabay.com/ Hans Braxmeier

U Italiji se nikada ne poklanjaju rascvetale ruže, jer se veruje da to donosi smrt onome kome su ruže namenjene. Zbog toga se isključivo darivaju ruže u pupoljcima.

U pojedinim delovima Velike Britanije se veruje da ako sanjate crvene ruže, to donosi sreću i ljubav.

Foto/Pixabay.com/FelixMittermeier

Loš je znak ako bela ruža po drugi put cveta u kasno leto.

Sigurno je da je jedno od najčudnijih sujeverja lokalna legenda iz Tirola da je dobro saditi ruže na krovu kuće, jer to štiti ukućane od udara groma.

Foto/Pixabay.com/ Rebekka D

Viktorijanska Engleska je uspostavila neka osnovna shvatanja različitih boja ruže, a žuta označava preljubu i ljubomoru, dok ružičasta znači platonsku ljubav.

Foto/Pixabay.com/Johann Reinbacher

Za kraj, da li ste čuli za pojam “ispod ruže”? Potiče još iz doba Stare Grčke, a prihvatili su ga i Rimljani, i označava razgovor koji se vodi ispod ruže koja visi na plafonu, i ovakve konverzacije su se prećutno smatrale tajnim ili poverljivim.

Preuzimanje teksta ili delova teksta dozvoljeno isključivo uz navođenje izvora i linka ka stranici Objektiv.rs



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar