Ključni dokument: Danas se očekuje POTVRDA iz Grčke o ulasku srpskih državljana u tu zemlju

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Pixabay

Vlada Srbije danas očekuje papir iz Grčke koji će garantovati građanima Srbije ulazak u tu zemlju u narednom periodu, kaže direktor Nacionalne asocijacije turistickih agencija Srbije (JUTA) Aleksandar Seničić.

Grčka je kasno sinoć donela odluku da dozvoli prelazak granice za državljane Srbije između Bugarske i Grčke koji su krenuli u grčka letovališta, ali je granica otvorena samo za građane koji su se u tom momentu našli na graničnom prelazu.

“Kasnije je stigla informacija da će slobodan prolaz važiti i za naredne dane, ali da se očekuje papir kojim se to potvrđuje”, kaže Seničić.

On je dodao da su juče otkazani planirani polasci autobusa za Grčku i da je oko 1.500 turista vratilo se kućama.

“Čekamo taj papir danas i ukoliko budemo imali dobre vesti svi putnici kojima su juče otkazani polasci mogu večeras da krenu prema letovalištima”, naveo je on.

Odluku od pre dvadesetak dana na osnovu koje su građani Grčke, Bugarske, Rumunije i Srbije mogli od 15. juna da ulaze u sve četiri zemlje, Seničić kaže da je Grčka promenila verovatno pod pritiskom Brisela.

Preokret na grčkoj granici: Srpskim turistima dozvoljen ulazak, kolone krenule ka moru

Grčka je donela odluku da od 15. juna otvara granice za zemlje EU, a da građani Srbije u Grčku mogu tek od 1. jula.

“Kada smo juče dobili prve informacije da se pojavio red na bugarsko-grčkoj granici bili smo sigurni da je samo nesporazum u pitanju, jer se sve vreme najavljuje da će granica biti otvorena od 23 sata”, objašnjava Seničić.

Kaže da je juče bilo teško dobiti bilo kakvu informaciju od grčkih institucija.

Napravljen je, kako je rekao, diplomaski pritisak, a sa druge strane i turističke agencije su preko udruženje hotelijera, udruženja privatnog smeštaja insistirale da se nešto uradi.

“Obe inicijative su dale rezultat i sinoć oko 22 sata je granica otvorena”, rekao je on i dodao da je većina ljudi koji su juče čekali na graničnom prelazu u Grčku išla u sopstvenoj režiji, a da nisu išli preko turističkih agencija.

“Ništa lično”: Grci objasnili zašto je srpskim turistima i dalje zabranjen ulazak u zemlju



Izvor: Tanjug

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar