Izraelci prave “leteći automobil”: Liči na DeLorean, radi na vodonik i pomaže u nevolji (VIDEO)

Kompanija Urban Aeronautics najavljuje zanimljiv projekat

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto / Pixabay / Dave Tavres

Tek što je Kitty Hawk odustao od svog koncepta “letećeg automobila”, pojavio se izraelski startup Urban Aeronautics, koji najavljuje početak rada na jednom takvom vozilu. Ova kompanija, doduše, odranije razvija isti projekat, ali se sada usmerila na verziju s pogonom na vodonik.

“Leteći automobil”, pod nazivom CityHawk H2, radi se u saradnji s kompanijom HyPoint, koja proizvodi vodonične gorivne ćelije hlađene vazduhom.

Samim tim, CityHawk H2 trebalo bi da bude električni “leteći automobil”, ali većeg doleta s jednim punjenjem ćelija, nego što bi to mogao da bude sa klasičnim litijum-jonskim baterijama.

Najveća brzina 270 km/h

Ako ga posmatramo s boka ili spreda, CityHawk H2 liči na čuveni DMC DeLorean iz filmskog serijala “Povratak u budućnost” (naslovna slika). U kabini se može smestiti šest osoba, a njegova veličina ne prevazilazi dimenzije prosečnog SUV-a.

Ipak, pogled odozgo otkriva posebnu letelicu s dva velika, dvostruka, propelera koji podižu kontrukciju u vazduh, pa CityHawk H2 dobija mogućnost leta, poput multirotorskog drona.

Izraelci navode da bi najveća brzina leta trebalo da bude 270 km/h, a sa maksimalnih 760 kilograma tereta dolet bi mu, sa jednim punjenjem vodonika, bio 150 km, prenosi Bug.hr.

Osnovna namena ove letelice bila bi luksuzna privatna (brza) putovanja, poput prevoza “letećim taksijem”, ali i dodatak službama Hitne pomoći za prevoz pacijenata ili medicinskog osoblja do mesta nesreće.



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar