Bandović: U filmu “U ime naroda” ćemo prikazati Svetozara Miletića u svetlu u kakvom ga još niste videli

Film "U ime naroda" otvara filmski festival na Paliću

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto/Printscreen/Youtube

Festival evropskog filma Palić, koji se ove godine održava od 8. do 14. avgusta, biće svečano otvoren na Letnjoj pozornici premijerom filma “Ime naroda” proslavljenog reditelja Darka Bajića.

Ljubav prema domovini važnija od karijere: Dugalić odbio unosnu ulogu koja vređa Srbiju

Ovo ostvarenje je istorijska saga o Svetozaru Miletiću, uglednom advokatu, nekadašnjem gradonačelniku Novog Sada i jednom od najznačajnijih i najuticajnijih srpskih političara u Austrougarskoj druge polovine 19. veka. U filmu rađenom po scenariju Milovana Vitezovića, glavnu ulogu igra Ljubomir Bandović. Film je ispričan kroz vizuru Svetozareve ćerke Milice Miletić Tomić, istinske heroine u istoriji srpskog naroda i jedne od prvih boraca u svetu za ravnopravnost žena u 19. veku.

“Mislim da filmski radnici vole teške zadatke. Ovaj je bio težak i zahtevan. Rezultat je, videćete, adekvatan uloženom trud”, kazao je Producent filma Lazar Ristovski.

Niz holivudskih premijera je pomereno: “Čudesna žena 1984” tek u oktobru

Glavnu ulogu u filmu igra Ljubomir Bandović, a prema njegovom mišljenju potvrdila se činjenica da mi o svojim velikanima malo znamo.

“Pokušavao sam da iz njegovih tekstova, u njegovoj misli, naslutim o kakvom se čoveku radi. Fascinantno je mnogo toga u vezi sa Miletićem i njegovom porodicom”, kaže Bandović.

Dodaje da Miletića karakterišu vera u ideju, prijatelje Jovu Zmaja i Polita, odlučnost i snaga. Bandović naglašava da Bajić uspeva da dokaže da su veliki ljudi u svemu veliki, osim u doživljaju sebe, “zaista pravi način i prava mera da se oda poštovanje tom čoveku i njegovoj ćerki, koja je sa istim žarom i energijom nastavila da menja svet na bolje.”



Izvor: Tanjug

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar