Neredi u Londonu: Desničari izašli na ulice da brane spomenike, pa se potukli sa policijom (VIDEO)

Huligani uzvikuju "Engleska, Engleska" a jednom novinaru su razbili nos

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto/Twitter/Printscreen

Demonstracije za zaštitu spomenika koji su na udaru antirasističkih protesta krenule su po zlu, pošto je došlo do sukoba pripadnika ekstremno desničarskih grupa sa policijom

Podsetimo, demonstranti su u protestima posle ubistva Džordža Flojda u Americi u Bristolu srušili i u reku Avon bacili spomenik trgovcu robljem Edvardu Kolstonu, a pokrenula je inicijativu za uklanjanje i drugih spomenika koji, prema njihovom mišljenju, „slave ropstvo i rasizam“.

Radi se o spomenicima koji podsećaju na britansku kolonijalnu prošlost. I brojni drugi spomenici išarani su grafitima, a čak je i statua Vinstona Čerčila ograđena kako je demonstranti ne bi oštetili.

Zbog toga je grupa Engleza, predvođena ekstremnim desničarem i antiislamistom Tomijem Robinsonom, organizovala odbranu spomenika, koji su u međuvremenu, zaštićeni daskama.

Huligani uzvikuju “Engleska, Engleska” a jednom novinaru su razbili nos.

“Imamo obaveštajne podatke da ekstremno desničarske grupe dolaze u London tobože da bi zaštitile statue, ali smatramo da bi statue mogle biti tačke na kojima će doći do nasilja”, upozorio je ranije gradonačelnik Londona Sadik Kan u izjavi za Radio BBC.

On je takođe upozorio građanstvo da se ne pridružuje demonstracijama tokom pandemije koronavirusa jer, kako je rekao, postoje dokazi da su neki ljudi koji su prisustvovali demonstracijama u SAD usled toga zaraženi tim virusom.

Posle većinom mirnih demonstracija zbog ubistva Afroamerikanca Džordža Flojda u Mineapolisu, spomenik Čerčilu prosle sedmice je išaran grafitima, što je osudio i premijer Boris Džonson.



Izvor: Sputnjik, Informer.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar