VATRENI VODOPADI: Čudo prirode koje će vas ostaviti bez daha! (FOTO+VIDEO)

Svake godine, hiljade posetilaca okupi se u Nacionalnom parku Josemiti, kako bi prisustvovali ovom fenomenu

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto/ Unsplash/ Katie Rodriguez

Ukoliko je Kalifornija vaša idealna destinacija za posetu, pored neverovatnih gradova, plaža i nadaleko čuvenog Holivuda, bilo bi dobro da na listu dodate i Nacionalni park Josemiti.

Park se nalazi u planinama Sijere Nevade i jedan je od najposećenijih mesta, a ujedno i dom neobičnom prirodnom fenomenu po imenu vatreni vodopad “Horsetail” (Konjski rep).

Horsetail je vodopad koji se javlja povremeno, kada pada kiša ili se sneg otopi na El Kapitanu, granitnoj steni visokoj čitav kilometar.

Teče s visine od oko 619 metara, a svake godine, oko Dana zaljubljenih, sunčevi zraci padaju na vodopad pod takvim uglom da se odbijaju o granit iza vodopada, dajući vodi jarko crvenkastu boju, što stvara iluziju vatre ili tekuće lave.

Ovaj prirodni fenomen traje približno dve sedmice.

Godinama je bila stvar sreće biti na pravom mestu u pravo vreme, kako biste posvedočili ovom događaju koji oduzima dah.

Prošle je godine čak 2.000 ljudi posetilo park u jednom danu u želji da uslikaju vatrene vodopade. Služba nacionalnog parka odlučila je da ograniči pristup ove godine kako bi koliko – toliko zaštitili životnu okolinu, uključujući lokalnu vegetaciju i reku Mersed koja teče parkom.

Na njihovoj internet stranici navodi se da su posetioci prošle godine za sobom ostavili smeće, kao i da je nedostatak javnog toaleta prouzrokovao nepovoljne sanitarne uslove.

Bilo kako bilo, ukoliko vas put nanese do planina Sijera Nevade, okušajte sreću! Možda baš vi posvedočite ovom neverovatnom, prirodnom fenomenu.



Izvor: Objektiv.rs, ddl.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar