Jedinstvena prilika: Ne propustite onlajn premijeru nagrađivanog srpskog filma (VIDEO)

Ovaj film je te godine na Kanskom filmskom festivalu ovenčan Nagradom žirija za najbolji kratki film

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto/Pixabay.com

U ponudi Jutjub kanala Filmskog centra Srbije od večeras biće i klasični nagrađivani srpski kratkometražni igrani film “Prerana i iznenadna smrt pukovnika K.K.” Miloša Radovića iz 1987. godine, saopštili su iz FCS-a.

Ovaj film je te godine na Kanskom filmskom festivalu ovenčan Nagradom žirija za najbolji kratki film.

Ovaj sedmominutni Radovićev film, urađen u samo jednom kadru, pokazuje koliko se naredba izmeni od trenutka kada je izda narednik pa sve dok ne dođe do običnog vojnika.

Miloš Radović je i autor scenarija za ovaj film.

Uloge su odigrali: Branislav Ciga Jerinić, Danilo Bata Karadžić, Vojislav Voja Brajović, Branimir Brstina i Milutin Mima Karadžić.

Povodom premijere na Jutjub kanalu Filmskog centra Srbije, Radović napominje da ga je baš to ostavrenje odvelo na veliku pozornicu.

“Ovaj mali film odveo me je na veliku pozornicu Kanskog festivala gde sam, 1987. godine, iz ruku Iv Montana primio nagradu za kratki film. Biti na sceni Grand Palea bilo je samo po sebi nagrada, bez obzira šta ste na toj sceni radili. Ali kako to često biva u domaćem umetničkom stvaralaštvu, prva stvar bude i najbolja. Tako i ja, već 33 godine, živim na kredit od tog jednog kadra, snimljenog za jedan dan, prema scenariju napisaniom na jednoj stranici. Sve ovo drugo nisam morao ni da radim”, kazao je Radović..

Miloš Radović je i reditelj takođe kratkometražnog filma Moja domovina, kao i kasnijih popularnioh celovečernjih igranih filmova: “Mali svet”, “Pad u raj” i “Dnevnik mašinovođe”.



Izvor: Objektiv.rs, Tanjug

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar