Udar na hrišćanstvo: Ovo je 7 najkontroverznijih teorija o životu Isusa Hrista

Mnogo je toga tumačeno na pogrešan način

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Pixabay/Myriams_Fotos

Svakako najveća priča u istoriji sveta je ona o liku i delu Isusa Hrista.

Mnogo toga o njemu već znamo napamet, naročito o njegovim poslednjim danima. Međutim, u poslednje vreme pojavljuje se mnogo navodnih verzija o Hristovom životu čiji cilj je da poljuljaju veru ljudi u njega.

Naročito kada je reč o Isusovom rođenju, izgledu i imidžu koji je imao u javnosti.

Ovo je 7 najkontroverznijih teorija o Isusu Hristu:

Drugačije je izgledao

Niko ne zna kako je Isus izgledao, ali uvek ćete ga na slikama i u filmovima videti sa dugom kosom, sa bradom i u sandalama. U stvarnosti, duga kosa nije baš bila učestala među Jevrejima u rimsko okupiranom Jerusalimu u vreme u kojem je Isus živeo. U Poslanici Korinćanima stoji da je sramota ako muškarac ima dugu kosu. Ovako je, prema svim novijim analizama, Isus zaista izgledao.

Nosio je lepu odeću i novac sa sobom

Isus zapravo nije živeo potpuno asketski život.Bio je poznat po tome što je nosio novac sa sobom, baš kako je prikazano u scenama poslednje večere. Veruje se da mu je haljina bila dobro izrađena i od lepog i vrednog materijala, jer su se nakon njegove smrti rimski vojnici borili za nju.

Nije rođen na Božić?

Nema dokaza o tome da je Isus rođen baš 25. decembra ili 7. januara ili da su ga pohodila Tri kralja. U Bibliji takođe piše da je postojao neodređen broj mudraca koji su, videvši zvezdu na istoku, došli da se dive Isusu. Ali, nije spomenuto da su ti muškarci bili kraljevi ili da su posetili Isusa kad se rodio. Opisano je da su “ušli u kuću” u kojoj je bila njegova majka, a ne u štalu u kojoj je rođen.

Nije bio mirotvorac?

Prema Lukinom jevanđelju, Isus je sam rekao: Mislite li da sam došao da dati mir na zemlji? Kažem vam, ne, nego odvajanje. Još je jasnije u Matejevom jevanđelju: Ne mislite da sam došao poslati mir na zemlji. Nisam došao dati mir, već mač. To je u suprotnosti sa prorokom Isaijom koji je napisao: Dete nam se rodilo i poslat nam je Sin i vlada na njegovim ramenima. Njegovo će ime biti Divni, Savetnik, Bog svemogući, Otac nadolazećeg sveta, Princ mira.

Foto: Pixabay/jaefrench

Isus i Kuran

Isus Hrist je mnogo puta spomenut i u Kuranu kao važna sveta figura. Nije opisan kao Mesija, ali priznata je vrednost njegovih učenja i smatra se Alahovim poslanikom.

Zvao se Ješua

Isus je bio Jevrejin po rođenju i veri, i imalo bi smisla da ima hebrejsko ime. Ali, ime Isus nije hebrejsko niti aramejsko, a taj je jezik verovatno govorio. Zapravo, ime Isus je ustvari grčka izvedenica njegovog pravog imena. Njegovi apostoli koji su govorili grčki, možda nisu mogli da izgovore njegovo hebrejsko ime koje je bilo Yehoshua ili Yeshua. Kada se to ime prevede, postaje Ješua. Zanimljivo je da ga u Kuranu nazivaju “Isa”.

“Humanitarac” ili ne?

Isus je rekao “Blagosloveni siromašni jer vaše je Kraljevstvo Gospodnje” i “blagosloveni oni koji su gladni jer će biti nahranjeni”. Ali, nije poznato koliko je uradio za siromašne. U jednom trenutku dao je ručak hiljadama koji su ga slušali, ali je li to zapravo ista stvar? Postoji zapis da je izdajnik Juda jednom kritikovao Isusa zbog toga što nije dovoljno davao siromašnima. To je moguće objasniti činjenicom da hrišćani veruju u život posle smrti, pa se Isus možda zato nije zamarao ovozemaljskim potrebama.

Najveća crkvena tajna: Isus je imao BRATA BLIZANCA, to je bio OVAJ čovek?Izvor: Objektiv.rs, net.hr

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar