Želite psa ČUVARA? Predstavljamo vam 4 rase koje će NAJBOLJE obavljati ovaj posao (FOTO)

Uvek se dobro informišite pre nego se odličite za kupovinu

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto/Pixabay/attifoto

Prijateljstvo između ljudi i pasa je, zaista, posebno.

Psi su divni, svaki na svoj način, ali nisu svi za sve.

Konkretno, nije svaki pas predodređen da bude dobar čuvar.

I zato, ukoliko vam je bitno da pri sebi imate pravog psa čuvara, trebalo bi da se malo više uputite u njihove karakteristike pre nego psa i kupite.

Psi čuvari imaju urođeni nagon da štite i brane, bilo da se radi o vlasniku ili imovini. Iako je sjajno imati odanog, posvećenog i zaštitnički nastrojenog psa, treba znati da to predstavlja i veću odgovornost vlasnika prema takvom psu. Psima sa genetskom predispozicijom dobrog čuvara je potreban vlasnik sa iskustvom i znanjem.

Ove četiri rase su proglašene za najbolje čuvare

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Canil Boiadeiro (@canilboiadeiro) on

1. Belgijski ovčar

Belgijski ovčar se smatra elitom među radnim rasama pasa, pa nije ni čudo što su izabrani da pomažu američkoj mornarici. Poznati su po visokoj inteligenciji i izvanrednoj atletskoj građi. Zaštitnička predispozicija belgijskog ovčara predstavlja sposobnost da štiti svoju porodicu i kuću.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Doberman Worldwide ? (@doberman_worldwide) on

2. Doberman

Dobermani su odlični psi čuvari koji uvek alarmiraju porodicu ukoliko se događa nešto novo i uvek su spremni da štite vlasnike. Iako su pred neprijateljem neustrašivi, vrlo su odani i prijateljski nastrojeni prema svojoj porodici. Dobermane, posebno u Evropi, često koriste i u vojnim i policijskim jedinicama.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Cane Corsos | Dogs | Puppies (@canecorso.cc) on

3. Cane Corso

Ova rasa vodi poreklo od vojnih pasa, da bi se razvila u rasu koja ima više uloga – čuvar, lovački pas i odličan farmerski pas. Cane Corso je samouveren pas koji neće preagresivno reagovati na strance. Vlasnici moraju da imaju na umu da ova pasmina zahteva kvalitetan trening da bi ispunio sav svoj potencijal.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Njemacki ovcari Boss Sime (@german_shepherd_croatia) on

4. Nemački ovčar

Nemački ovčari su sastavni deo policije, savršeni su kao spasilački psi, a odlični su i kao potpora i pomoć osobama sa oštećenim vidom. Ipak, najozbiljnije shvataju ulogu čuvara svoje porodice. Nemačkim ovčarima, psima rođenim sa osećajem odgovornosti i izvanrednom inteligencijom, treba opsežna obuka da bi naučili da pravilno upotrebe svoje nagone i mogućnosti.



Izvor: Objektiv.rs, index.hr

Komentari (2)

  1. Najuravnotezeniji pas je Cane Corso.Odlican cuvar(pogotovo zenka), inteligentan, odan i privrzen porodici.Naravno, zahteva i dobar trening i cvrstu ruku. Socijalizacija je vrlo bitna kao i kod drugih rasa.Obzirom da uglavnom gazda formira psa neretko se desava da CC izgubi neku od ovih dragocenih osobina.Nije pas za svakoga!

    Odgovori
  2. Lepo receno. Imajte jos na umu da se radni psi generacijski dresiraju i da im je nekad potrebno pripitomljavanje, posebno dobermanima, pogotovo lozama koje se generacijski treniraju. Lovacke pse treba nauciti, ako je moguce, na suzivot sa drugim zivotinjama, dok ovcari, koji se ovde ne spominju, u slucaju opasnosti, ne slusaju naredbu.

    Odgovori

Ostavite komentar