Doktorka koja je pre 50 godina zaustavila variolu veru objasnila hoće li biti drugog talasa korone

Virus je ostao isti, ističe, ali su se na njemu dogodile određene promene

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: TV Prva printscreen

Virusolog Ana Gligić, koja je pre 50 godina učestvovala u suzbijanju variole vere, navela je, gostujući na TV Prva, da je najvažnije što se koronavirusa tiče, bilo saznati način prenošenja.

“U startu se govorilo da je to kapljično. Za mene je bilo čudno da je recimo u Italiji 1.000 slučajeva dnevno bilo i rekla sam – da se svi ljubimo i pljujemo jedni na druge, ne bi bilo ovako”, kazala je dr Gligić.

Kada je videla da ruski i kineski stručnjaci dezinfikuju ulice, te da se virus dugo zadržava recimo na metalima, znala je da se virus prenosi i vazduhom.

“Nije uobičajeno da postoji ovako veliki broj kontakata za virusne infekcije. Ovaj virus je bio totalno nepoznat po načinu prenošenja, održavanju u spoljašnjoj sredini, po kliničkoj slici. Trebalo je upoznati prvo epidemiološku situaciju, a zatim krenuti na ispitivanje virusa da bi dobili rezultate koje imamo”, smatra doktorka.

Virus je ostao isti, ističe, ali su se na njemu dogodile određene promene.

“Prelaskom na čoveka došao je na neprirodnu podlogu, za njega su divlje životinje prirodna podloga. On je, naravno, tada počeo da slabi u borbi za opstanak. Tako se prave i žive vakcine, kada virus u laboratoriji stavimo na neprirodne ćelije da bi oslabio”, objasnila je ona.

Dr Gligić poručuje da se moramo još paziti, ali da virus ulazi u slepu u licu i da tu mora da završi.

“Sve se epidemije završe. Epidemije su oduvek postojale, desetkovale su stanovništvo na svim kontinentima, ali nisu bile ovakve informativne mogućnosti da se sve to sazna. Virus urušava zdravstveni sistem koji nije spreman na ovoliki broj slučajeva i ovako teške slučajeve. Ova infekcija zahteva specijalne tretmane”, kaže doktorka.

Pošto je virus nepoznat, sve je moguće, ali dr Gligić smatra da neće biti drugog talasa.

“Virus će toliko oslabiti i ovim merama koje sprovodimo, biće iskorišćen na neko vreme. Ali, ako se ponovi u zimskom peridou, imaćemo veći broj slučajeva, ali ne ovako kao što je sad bilo. Znamo kako ćemo se čuvati. Ljudi nose maske u prevozu, čuvaju se i ta mera mora da postoji još neko vreme”, poručuje dr Gligić.

 



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar