Sa njim “Nikad nećete hodati sami”: Dan kada je rođena legenda sa Enfilda!

Čovek koji je samo jednim svojim potezom dovodio navijače do radosti, ali i do suza

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto/Printscreen/YouTube

Tog 30. maja 1980. godine na desnoj obali reke Mersi rođen je jedan od najvećih fudbalera na pozciji veznog igrača, Stiven Džerard.

Čovek koji je svojom smirenošću i staloženošću u prelepim kao i u teškim trenucima, pomalo je plašio protivničke, a i svoje navijače.

Fudbaler sredine terena koji je odisao neverovatnom svestranošću, bio je igrač koji sjajno može da uposli svoje saigrače u napadu, ali bio je i sam opasan ispred protivničkog gola, naročito iz daljine.

Džerard je zaista imao pravu granatu u nozi, koja je bila naročito ubojita sa velikih udaljenosti, jednostavno rečeno, golovi sa preko 30 metara nisu bili retkost u njegovoj karijeri.

Bio je i odličan defanzivac, pre svega je imao zavidnu inteligenciju pomoću koje je mogao uspešno da čita igru protivnički igrača. Sve su to odlike jednog pravog vođe, lidera, srca i duše tima sa Enfilda.

I pored toga što nije igrao na poziciji napadača, zanimljivo je da su heroji njegovog detinjstva bili upravo ofanzivni fudbaleri, pre svega Džon Barns i Ijan Raš, takođe fudbaleri Liverpula.

Za njega lično nije u mlađim danima nije postojalo ništa osim Enfilda i crvenog dresa sa feniksom na grbu, stoga je logično bilo da počne da trenira fudbal. Stivi je prošao sve mlađe kategorije Redsa i to u periodu od 1989. do 1998. godine.

Svoj prvi nastup u dresu Liverpula zabeležio je 29. novembra 1998. godine na Enfildu protiv Blekburn Roversa, kada je u završnici meča ušao u igru umesto Vegarda Hegema.

Sezonu 1999/00. će sigurno pamtiti po jednom lepom i jednom ružnom događaju. Naime, u derbiju protiv Evertona, kada je ušao sa klupe zaradio je svoj prvi crveni karton u karijeri. U istoj sezoni došao je do svog prvog pogotka u dresu Redsa i to protiv Šefild Venzdija.

Kapitensku traku je oko leve ruke stavio 2003. godine, kada je klub napustio tadašnji kapiten Finac, Sami Hipija, nakon čega je usledila godina bez trofeja za Redse.

U tim teškim trenucima za klub spekulisalo se da će Džerard napustiti Enfild i otići u Čelsi, međutim, sve je okončao Rafael Benitez svojim dolaskom na klupu Liverpula, odbivši 20 miliona funti za vezistu.

Najveći trenutak u karijeri Stivena Džerarda je sigurno čuveno finale Lige šampiona u Istanbulu 2005. godine, kada su bitku za naslov prvaka Evrope vodili Liverpul i Milan.

Rosoneri su krenuli zaista razorno, 3:0, nakon samo 45. minuta igre, a onda je usledio šok. Upravo je Džerard vratio nadu svojim navijačima golom na startu drugog poluvremena. Samo dva minuta kasnije pouzdani Čeh, Vladimir Šmicer donosi dodatno uzbuđenje golom za 3:2. Konačan rezultat je postavio Ćabi Alonso koji je nakon promašenog penala matirao Brazilca Didu.

Heroj meča je bio pre svega golman Jirži Dudek koji se proslavio sa nekoliko neverovatnih odbrana, a naročito u penal seriji, nakon koje je Liverpul došao do naslova šampiona Evrope.

Najveća žal u karijeri Stivena Džerarda je upravo to što nikada sa svojim voljenim klubom nije osvojio Premijer ligu, a najbliži je tome bio 2014. godine. Tada se okliznuo i prilkom jednog pasa, a lopta je stigal do napadača Čelsija koji je jednostavno rešio situaciju jedan na jedan.

To će verovatno upamtiti kao najveću grešku koju je napravio u karijeri, koja ga je košatala velikog trofeja.

Džerard je u periodu od 2000. do 2014. godine branio boje reprezentacije Engleske i u tom periodu je upisao 114 nastupa i 21 gol.

Od dresa Liverpula se oprostio 16. maja 2015. godine na Enfildu, kada je po poslednji put izašao na travu sa kapitenskom trakom oko leve ruke.

Svoju poslednju sezonu u karijeri je odigrao u dresu Los Anđeles Galaksija.

Legendarni Stivi Dži će zauvek ostati u srcima navijača sa Enfilda, zbog svega što je dao svom klubu i svom gradu, a to je iznad svega život koji je posvetio Redsima.

Piše: Jovan Jovanović



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar