Ovaj srpski grad živeo je SAMO 80 godina, a onda je brutalno uništen! (FOTO+VIDEO)

Neprijatelj nije imao milosti prema njemu

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Caričin grad
Foto/muzejleskovac.rs

Podno planine Radan, nalaze se ostaci grada Justinijana Prima, u narodu poznatijeg kao Caričin grad.

Caričin Grad ili Justinijana Prima je arheološki lokalitet iz 6. veka i nalazi se na 7-om km od Lebana i 30-om km od Leskovca. To je jedan od najvećih i najznačajnijih vizantijskih gradova u unutrašnjosti Balkana.

Caričin grad
Foto/Wikipedia

Podigao ga je veliki vizantijski car Justinijan I, prema mnogim izvorima u znak zahvalnosti kraju u kome se rodio. Car Justinijan I rodio se u selu Taurisium u podnožju planine Radan, kod ušća Svinjaričke i Štulačke (Caričine) reke.

Caričin grad
Foto/Wikipedia

Caričin Grad leži na blagim padinama koje se spuštaju od planine Radan ka leskovačkoj kotlini. Prostire se na platou od 42.000 m², a prvi opis ruševina dao Mita Rakić 1880. godine u listu Otadžbina. Istraživanja na ovom lokalitetu započeta su 1912. godine i traju još uvek. Prvi istraživač bio je Vladimir Petković, koji je otkrivši ostatke mozaika rekao da se radi o Justinijani Primi.

Caričin grad
Foto/Wikipedia

Bio je okružen bedemima, a pored spoljnih utvrđenja otkriveni su i unutrašnji koji grad dele na tri dela: Gornji, Srednji i Donji. Na najuzvišenijem mestu u gradu sagrađen je Akropolj – sedište crkvene uprave, okružen snažnim bedemima, u središnjem delu ističe se centralni kružni trg gde se odvijao javni život grada.

Caričin grad
Foto/Wikipedia

Gradske ulice su popločane pravougaonim krečnjačkim pločama, uokvirene pokrivenim tremovima sa stubovima na kojima se oslanjaju lukovi arkada. Na Akropolju se nalazi kompleks episkopske palate, koja je imala podno grejanje koje se zagrevalo toplim vazduhom. To je bila velika katedralna crkva sa tri apside, atrijumom i krstionicom, i smatra se jednim od najmonumentalnijih spomenika vizantijske arhitekture na balkanskom poluostrvu.

Caričin grad
Foto/Wikipedia

U stambenom delu grada, blizu trga – foruma, otkopana je trobrodna bazilika sa kriptom, pronađeni su fragmenti podnog mozaika i fresaka.

Caričin grad
Foto/muzejleskovac.rs

Glavni izvor vode je bio sa obližnje Radan planine na kojoj još postoje ostaci akvadukta kojim je voda transportovana do grada. Drugi izvor je veštačko jezero, a postojao je i rezervoar za sakupljanje kišnice.

Caričin grad
Foto/Wikipedia

Na ovom lokalitetu nađena je i ostava zlatnog novca sa 27 primeraka zlatnika.

Caričin grad je živeo veoma kratko – 80 godina. Podignut 30-ih godina VI veka, srušen je već početkom VII veka – u naletu Avara i Slovena. Tada su porušeni gradovi, fortifikacije i ukupni sistem vizantijske vlasti.

Caričin grad
Foto/Wikipedia

Godine 2010. Caričin grad uvršten je u kulturnu baštinu Srbije kao lokalitet od izuzetnog značaja.

Zato ukoliko se nađete na jugu Srbije, obavezno posetite ovo mesto.

Verovali ili ne: U ovom srpskom gradu rođeno je 9 RIMSKIH CAREVA! (VIDEO)

 



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar