Ne odustajte od velikih saksija u stanu! One bi vašem prostoru mogle dati poseban pečat (FOTO)

Ali pre nego odlučite da biljke unesete u kuću...

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto/Pixabay/shapkasushami

Proleće i leto su savršena doba za negu bašte.

Svo to cveće koje procveta, mirisi koje se šire i boje koje se prelivaju, sasvim sigurno oplemenjuju vaš mali raj.

Biljke, međutim, uvek možete držati i u kući. Ali pre nego se odlučite na taj korak, trebalo bi da razmislite o nekoliko stvari.

Kada odlučite da u stan unesete malo zelenila, nije dovoljno da samo razmišljate o biljkama. I saksije su važan deo ukrasa, u zavisnosti od toga da li će to biti mala umetnička instalacija ili biljka u pozadini.

Unošenjem zelenila u prostor u kome duže boravite, unećete ćete dašak prirode. Važno je da ih pažljivo odaberete, jer biljke mogu da utiču na kvalitet vazduha, ali i da promene atmosferu, ali nemojte se ograničiti samo na izbor biljaka.

“I dobro dizajnirana saksija prostoru može dati lični pečat i da omogući da neki kutak u stanu postane baš posebno mesto”, kaže Aron Boher, direktor Future Green Studia, kompanije za dizajn eksterijera iz Bruklina.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Gardemía (@gardemiamx) on

Pre svega, razmislite gde će biljka biti smeštena, koliko prostora njome želite da popunite, odnosno da li želite da se sadnica vizualno istakne, prenosi 24.sata.hr

“Nije svejedno da li će to biti mala umetnička instalacija u spoljnom prostoru, ili više neki suptilni pozadinski ukras”, kaže Boher, koji lično preferira biljke u vintidž umetničkoj keramici.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by plantcontainershop.com (@plantcontainershopcom) on

Takođe, razmislite o tome da li možete da grupišete nekoliko biljaka zajedno, jer to omogućava stvaranje mini prirodnog krajolika, što je uvek prijatno za oko. Međutim, čak i jedna biljka u loncu ima svoje prednosti u odnosu na sveže cveće u vazi, kaže.

Skoro svaka veličina koja odgovara odabranoj biljci je prihvatljiva i u zatvorenom prostoru. Ipak, jako velike saksije je bolje da držite u spoljnom prostoru, gde tlo neće prebrzo presušiti.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by plantcontainershop.com (@plantcontainershopcom) on

Poželjno je, ali male saksije ne moraju da ih imatiju. Vodite računa samo o tome da su prikladne veličine da biste mogli da ih zalivate u lavabou, kako biste odmah mogli da odlijete višak vode.

Ako želite da biljka izgleda bolje, obložite površinu tla mahovinom, sitnim šljunkom ili, na primer, korom drveta.

Ukras za vašu terasu: Negujte PREDIVNU saksijsku biljku koja podseća na BALSKU HALJINU



Izvor: Objektiv.rs, 24sata.hr

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar