NA DANAŠNJI DAN

Borio se sa Titom, bio muzičar, glumac, legenda: Upoznajte 200 lica Kristofera Lija (FOTO+VIDEO)

Tokom bogate karijere igrao je u više od 250 filmova

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto/Printscreen/Youtube

Legendarni glumac Kristofer Li, mlađim generacijama najpoznatiji po svojoj ulozi Sarumana u filmskim trilogijama “Gospodar Prstenova” i “Hobit”,  danas bi proslavio 98. rođendan. Ceo život ovog neverovatnog glumca predstavlja jednu veliku anegdotu, a biografija Kristofera Lija bi i sama mogla da posluži kao inspiracija za film. Ovom prilikom vam izdvajamo neke od najzanimljivijih činjenica iz života ovog neverovatnog čoveka:

Ratne godine

Kristofer Li je bio pripadnik specijalnih snaga Velike Britanije u Drugom svetskom ratu. Li se isprva obreo u Severnoj Africi gde je učestvovao u borbama protiv nemačkih jedinica generala Romela. Zahvaljujući svojoj pronicljivosti i hrabrosti, ubrzo je dobio malo drugačije, delikatnije ratne zadatke.

Iako mladić, Lijeva figura ulivala je poštovanje gde god bi se pojavio. Vihori rata doneli su Kristofera i na naše prostore. On je od svoje vlade dobio zadatak da pruži podršku partizanskoj borbi protiv nacista u Jugoslaviji. O njegovom delovanju u Jugoslaviji zna se veoma malo. Jedna stvar je izvesna, Kristofer Li poznavao je Josipa Broza Tita. Glumac se borio i u čuvenoj bici za Drvar, kada je Tito za dlaku pobegao nemačkim padobrancima.

Kako je Li vremenom postao jedno od velikih holivudskih imena, pitanja o njegovom učešću u Drugom svetskom ratu postala nezaobilazni deo svakog intervjua. Glumac je retko i malo govori na ovu temu, a njegov ratni dosije i dalje nije dostupan javnosti.

Poznanstvo sa Tolkinom

Iako je najpoznatiji po svojoj ulozi Sarumana, malo ljudi zna da je Li imao priliku da upozna autora knjige “Gospodar Prstenova” Dž.R.R Tolkina. Ovo ga čini jednim članom glumačke postavke filma koji je zaista poznavao čuvenog pisca.

Li je do te mere bio fasciniran književnim opusom Tolkina, da je po sopstvenom priznanju pročitao sva dela ovog autora više desetina puta!

Kada je Piter Džekson počeo sa kastingom za film “Gospodar prstenova”, Li se prijavio za ulogu Gandalfa. Ova uloga mu nije bila suđena jer je Džekson zamislio Lija kao Sarumana davno pre početka zvaničnog kastinga.

Metal u krvi

Čuveni glumac oprobao se i u muzičkim vodama, iza sebe ima nekoliko hevi metal albuma.

Na svoj devedeseti rođendan, 27. maja 2012. godine, Li je izbacio singl “Let Legend Mark Me As A King” čime je postao zvanično najstariji izvođač u ovom muzičkom žanru. Muziku za ovu pesmu komponovao je Riči Folkner iz benda Judas Priest.

Negativac koga smo svi naučili da volimo

Glumačku karijeru Kristofera Lija obeležile su uloge zlikovaca. Uloga koja ga je izbacila u prvi plan bila je u filmu “Drakula” 1958. godine. Glumac je nekoliko puta tumačio ulogu vampira iz Transilvanije.

Osim Drakule, glumio je i Raspućina, što je predstavljalo veliki kuriozitet, s obzirom da je glumac imao priliku da upozna ubicu pravog Raspućina, Feliksa Jusupova.

Tradiciju filmskih negativaca nastavio je i ulogama u filmovima “Čovek sa zlatnim pištoljem” gde je bio protivnik Džejmsu Bondu, kao i u sagi “Ratovi zvezda” ulogom zlog grofa Dukua.

Teško bi bilo nabrojati sve uloge Kristofera Lija, jer mu sajt IMDB pripisuje nešto više od 250 pojavljivanja na filmskom platnu, dok su neki drugi sajtovi brojali i do neverovatnih 350 uloga.

Okultizam

Zbog svojih tipičnih filmskih uloga, kao i interesovanja za heavy metal, o Liju se u medijima počelo govoriti kao o ljubitelju okultizma. Brzo su se raširile i glasine da je glumac vlasnik jedne od najvećih biblioteka na temu okultizma. Govorilo se da ta navodna biblioteka sadrži između dve i dvadeset hiljada naslova.

Glumac je sve ove tvrdnje oborio u jednom intervjuu. On je izjavio da zaista ima veliku biblioteku i da u njoj ima svega nekoliko knjiga sadržine koja bi se mogla okarakterisati kao okultna.

Prilikom posete jednom univerzitetu, jedan od studenata upitao je glumca da li se ikada sreo sa satanistima. Li je odgovorio potvrdno, ali je potom upozorio sve prisutne da se ne upuštaju u takve stvari “zato što će osim zdrave pameti izgubiti i dušu”.

Autor: Danilo Krša



Izvor: Objektiv.rs, portalmladi

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar